Україна увірвалася до п'ятірки експортерів малини до США, обійшовши Польщу

Україна увірвалася в топ-5 найбільших постачальників замороженої малини на ринок США

За підсумками останніх 12 місяців Україна стала одним із п'яти найбільших постачальників замороженої малини на ринку США. Виключно Сербія перегнала українських постачальників.

У порівнянні з Україною, Польща, яка активно оберігає свій ринок від української малини, опустилася на 8-му місці в цьоому рейтингу.

З квітня 2023 року по березень 2024 року Україна поставила на ринок США 265 тонн замороженої малини. Хоча це невеликий обсяг, але наприкінці 2023 року стався суттєвий прогрес від поодиноких пробних поставок до регулярного експорту партіями по 2-3 морських контейнери на місяць. Цього було достатньо, щоб обійти Польщу, Бельгію, Францію, Китай і Марокко.

"Ще 10 років тому Україна практично не експортувала заморожену малину, на світових ринках США і Сербія були абсолютними лідерами. Лише близько 5 років тому почалися наші спроби впливати на світовий ринок малини, і вже сьогодні ми маємо шанси стати лідерами в цьому бізнесі", - зазначив Андрій Ярмак, експерт Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Зауважується, що російська агресія може негативно позначитися на розвитку цього сектору. Проте, Україна залишається однією з небагатьох країн Європи, де площі під малиною не зменшилися, а потужності з переробки малини навіть зростають. Ціни на малину на новий сезон для виробників України прогнозуються оптимістичними, а попит на цю ягоду в Європі залишається високим.

Одним з головних завдань українського ягідного бізнесу є диверсифікація експорту з метою зниження залежності від поставок до Польщі. Тому зростання експорту замороженої малини в США є дуже позитивною тенденцією.

Джерело: EastFruit