Польща: ЄС має спрямувати на оборону понад 400 млрд євро коштів фонду, створеного під час ковіду

У Польщі пропонують спрямувати залишкові кошти фонду відновлення ЄС на оборонні проєкти

Польща вважає, що не використані кошти з національних планів відновлення країн після пандемії COVID-19 повинні бути спрямовані на розвиток військово-промислового комплексу. Таку ідею підтримують міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш і міністр закордонних справ Радослав Сікорський.

"Всі невикористані кошти національного плану відновлення треба спрямувати на оборонні проєкти", - заявив Владислав Косіняк-Камиш.
"Я повністю згідний, що невикористані кошти плану національного відновлення, по всьому ЄС, мають піти на оборону", - підтримав ідею Радослав Сікорський.

Фонд відновлення ЄС обсягом майже 725 мільярдів євро був створений для допомоги країнам, постраждалим від пандемії COVID-19. Наразі в Фонді залишилося 422 мільярдів євро, і обговорюється можливість використання цих коштів на розвиток військово-промислового комплексу.

За інформацією видання Politico, Фонд може надавати дешеві кредити на закупівлю зброї. Крім того, він може бути використаний для забезпечення відповіді на російську агресію та підтримки відбудови України та країн Балтійського регіону, які зіткнуться зі зростанням вартості позик.

Проте для зміни цільового застосування Фонду потрібна згода міністрів фінансів країн ЄС, що може викликати розбіжності в позиціях.

Джерело: Голос Америки