Фінляндія придумала план «Б» для обходу вето Угорщини на допомогу Україні

Фінансування України за рахунок фонду порятунку ЄС

Голова національного банку Фінляндії Оллі Рен заявив, що фінансування України може здійснитися за рахунок фонду порятунку Європейського Союзу, який має суму у 80 млрд євро. Він наголосив, що цей фонд може стати планом "Б" у програмі фінансової допомоги Києву. Фонд порятунку призначений для надання позик країнам єврозони у скрутному становищі.

Голова нацбанку Фінляндії зазначив, що Україна потребує не безпосередньо фонду порятунку на фінансових ринках, але має гостроту проблем, пов'язаних із свободою, демократією та захистом Європи.

Ризик безотримання фінансування

Варто зазначити, що США не можуть ухвалити нову програму допомоги Україні, а фінансування з боку ЄС було блоковано прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Тому українська сторона стикається з ризиком залишитися без необхідних коштів на наступний рік.

Оллі Рен виразив своє стурбовання роз'єднаністю в Європі та вето Угорщини. Він закликав 26 країн-членів ЄС зібратися, щоб розробити план "Б" без згоди Угорщини.

Очікуване виділення коштів на підтримку України

Було повідомлено, що лідери країн Євросоюзу можуть домовитися на цьому тижні про виділення близько 50 млрд євро на підтримку України, незважаючи на загрозу вето з боку Угорщини.

Читайте також:

  • Орбану – 10 млрд, Путіну – «підбите око», Україні – переговори про членство в ЄС
  • Місце, в яке треба бити Орбана
  • «Орбанізм» проти Європи. Хто переможе?