Франція зменшила кількість глядачів на відкритті Олімпійських ігор через загрозу теракту

Франція скоротила кількість глядачів на відкритті Олімпійських ігор 2024 року в Парижі

Франція зменшила кількість глядачів на церемонії відкриття Олімпійських ігор 2024 року в Парижі через страх перед можливим терористичним актом ісламістів, повідомляє Politico.

За словами міністра внутрішніх справ Франції Жеральда Дарманіна, човни з прапорами країн будуть проходити по Сені в центрі Парижа. 104 тисячі глядачів зможуть насолоджуватися святкуванням на набережній, а 222 тисячі спостерігатимуть за подією з мостів і вулиць.

Це майже вдвічі менше, ніж раніше оголошувалося. У жовтні 2022-го року міністр зазначав, що на відкритті Літніх ігор можуть бути до 600 тисяч глядачів.

Посадовець з міністерства внутрішніх справ, який виступив анонімно, заявив, що президент Франції Еммануель Макрон вирішив зменшити кількість глядачів, щоб контролювати натовп і забезпечити безпеку. Церемонія відкриття вперше відбудеться в громадському просторі замість стадіону.

За даними служб безпеки, не було отримано повідомлень про можливі терористичні атаки на Олімпійські ігри, але ісламістський тероризм залишається основною загрозою.

Міністерство внутрішніх справ повідомило, що спецслужби країни спостерігають за групами з оперативними центрами за межами Франції, які є загрозою для країни. Але наразі ці групи не мають фінансових можливостей. В якості прикладу були названі Аль-Каїда і ІДІЛ.

Ціна квитків на доступ до набережної, які були в продажу, сягає тисячі євро. Спочатку планувалось продавати дешевші квитки широкій публіці. Але потім було прийнято рішення розповсюджувати квитки безкоштовно через партнерів Ігор, включаючи мешканців інших міст Франції та державних службовців.

Також аналітики порталу Gracenote прогнозують, що Україна потрапить до топ-15 країн за медальним заліком Олімпійських ігор у Парижі з 17 нагородами.

Міністр спорту Росії Олег Матицин заявив, що росіяни виступатимуть на Олімпіаді у нейтральному статусі. Диктатор Росії Володимир Путін раніше доручив Олімпійському комітету Росії і Міністерству спорту РФ зробити пропозиції щодо участі в Олімпіаді.