Генерал Муженко роз’яснив, навіщо Росії насправді потрібні перемовини

У інтерв'ю BBC колишній головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко зазначив, що Росія використовує розмови про необхідність перемовин як хитрощі. За його словами, це дозволить їй відпочити та посилити свої спроможності, щоб потім "вирішити деякі питання".

Одним з таких питань може бути повна окупація території Донецької області. Луганська область вже майже повністю під контролем Росії. Проте Донецька область, про яку вони говорять, входить у області, які Росія планує включити до своєї федерації, включаючи Херсонську та Запорізьку області. Вони не тільки обговорюють це, але ще й працюють над цим питанням, порушуючи всі міжнародні правила і договори, підкреслив генерал Муженко.

Крім того, Муженко нагадав, що Президент Росії Володимир Путін підписав проєкт оборонного бюджету, який на 70% більший за бюджет 2023 року, і в 2,3 рази перевищує бюджет 2022 року. З цим урахуванням Муженко заявив, що Путін готується до війни, а не до перемир'я.

Незважаючи на це, офіційні особи США та Європейського Союзу негласно обговорюють можливість мирних переговорів з Росією разом з українською владою. Президент України Володимир Зеленський стверджує, що влада не має наміру сідати за переговірний стіл з Росією, і західні партнери не тиснуть на нього у цьому питанні.

Державний департамент США заявив, що немає підстав вважати, що Україна тисне на мирні переговори з Росією. Рішення про такі переговори може бути прийнято лише українською стороною.