Генсек ООН розповів, що має стати найголовнішим у 2024 році

У році 2024 генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив про необхідність відновлення довіри та надії для подолання проблем, з якими стикається людство. Йдеться про страждання, насильство та зміну клімату, які стали основними проблемами в 2023 році. Гутерріш закликав всіх згуртуватися та спільно працювати над вирішенням цих проблем.

Людство страждає. Наша планета у небезпеці. Війн стає дедалі більше і дедалі жорстокіші. Людство найсильніше, коли ми разом. Давайте вирішимо зробити 2024 рік роком зміцнення довіри та надії на все, чого ми можемо досягти разом.

У своєму посланні, Антоніу Гутерріш зазначив, що конфлікти призводять до багатьох людських жертв, включаючи жінок і дітей. Мільйони людей стикаються з голодом і хворобами через вигнання зі своїх домівок. Водночас, планета знаходиться в небезпеці через зміну клімату та рекордно високі температури.

2023 рік був роком величезних страждань, насильства та кліматичного хаосу [...] 2023 рік є найспекотнішим роком в історії; людей розчавлює зростаюча бідність і голод; кількість війн зростає, і зростає лють

Гутерріш також заявив про серйозний ризик краху гуманітарної системи загалом через умови на землі, які не дозволяють надавати допомогу. Він підкреслив необхідність вирішення палестино-ізраїльського конфлікту та збереження миру і безпеки у регіоні. Також генеральний секретар закликав до об'єднання та подолання розбіжностей для досягнення спільних рішень.

Людство є найсильнішим, коли ми об'єднуємося. Ми повинні об'єднатися, подолаючи розбіжності, щоб отримати спільні рішення - для кліматичних заходів, для економічних можливостей і більш справедливої глобальної фінансової системи, яка буде корисною для всіх

Глава ООН наголосив на важливості використання нових технологій, таких як штучний інтелект, для забезпечення добра, не допускаючи дискримінації та ненависті. Він підкреслив, що ООН продовжуватиме працювати на користь миру, сталого розвитку та прав людини.

Відзначимо, що Генасамблея ООН осудила серйозні порушення Росією прав людини на тимчасово окупованих територіях України. Вони вимагають негайного припинення примусової депортації та безпечного повернення українських дітей та цивільних заручників.

Оновлена резолюція ГА ООН, зокрема, вимагає від Росії припинити примусову депортацію та забезпечити безпечне повернення всіх українських дітей і цивільних заручників. Це одні з найжахливіших злочинів, і їх необхідно припинити