Генштаб повідомив, на якому з напрямків активізувався наступ РФ

Упродовж 665-ї доби Російська Федерація триває у широкому конфлікті з Україною. За цей час противник здійснив 89 бойових зіткнень, випустив п'ять ракетних і 31 авіаційний удар, а також здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних Сил України.

Жертвами російських терористичних атак стали не тільки військові, але й серед цивільного населення. Багато приватних житлових будинків та інша цивільна інфраструктура зазнали руйнувань та пошкоджень.

Ситуація на сході та півдні України залишається напруженою. Розглянемо її шляхом розділів.

Волинський та Поліський напрямки

Стан насиченості операцій залишається незмінним, заслаблення не спостерігається. Повідомлень про формування нових угруповань не надходило. Зауважено виявлення підрозділів Збройних Сил Білорусії в прикордонних районах з Україною.

Сіверський та Слобожанський напрямки

Противник продовжує займати позиції у прикордонних районах, проводить розвідувальні дії, обстрілює населені пункти з території РФ та зміцнює мінно-вибухові загородження вздовж кордону України. Протягом доби було обстрілених близько 20 населених пунктів, зокрема Карповичі в Чернігівській області; Хотінь, Костянтинівка, Волфине в Сумській області; Ветеринарне, Вовчанськ, Бударки в Харківській області.

Куп'янський напрямок

Українські захисники зупинили 16 атак ворога біля Синьківки, східніше Петропавлівки та Іванівки Харківської області, де ворог, з підтримкою авіації, намагався прорвати оборону. Під обстрілами опинилися близько 10 населених пунктів, включаючи Синьківку, Петропавлівку, Іванівку, Берестове в Харківській області.

Лиманський напрямок

Сили оборони відбили 12 атак ворога поблизу Білогорівки Луганської області; східніше Тернів та Спірного Донецької області. Також ворог здійснив авіаційний удар в районі Серебрянського лісництва Луганської області. Обстріляв артилерією та мінометами понад 10 населених пунктів, включаючи Невське, Білогорівку Луганської області та Торське, Серебрянку, Верхньокам'янське, Роздолівку Донецької області.

Бахмутський напрямок

Збройні сили відбили шість атак противника біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Обстрілювалися близько 10 населених пунктів, включаючи Богданівку, Іванівське, Кліщіївку, Андріївку Донецької області.

Авдіївський напрямок

Наші захисники відбили 13 атак ворога східніше Новобахмутівки, Авдіївки та 18 атак в районах Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області. Опонент отримав значні втрати. Під обстріли опинилися близько 10 населених пунктів, включаючи Новобахмутівку, Бердичі, Авдіївку, Сєверне, Первомайське Донецької області.

Мар'їнський напрямок

Сили оборони змогли тримати постійну оборону та зупинити опонента в районах Мар'їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області. За допомогою авіації противнику не вдалося здійснити 9 атак на позиції наших військ. Обстріли підпали в Георгіївці, Мар'їнці, Побєді та Новомихайлівці.

Шахтарський напрямок

Противник не проводив наступальних дій. Обстріли накреслили приблизно 10 населених пунктів, включаючи Вугледар, Пречистівку, Золоту Ниву Донецької області.

На Запорізькому напрямку наші сили відбили чотири атаки на позиції нашого війська поблизу Вербового та Роботиного Запорізької області. Ворог суттєві втрати. Під обстрілами опинилися близько 20 населених пунктів, включаючи Полтавку, Малинівку, Гуляйполе, Гуляйпільське, Кам'янське Запорізької області.

Херсонський напрямок також залишається напруженим. Противник обстрілює Херсон та Очаків Миколаївської області артилерією. Був зазначений авіаційний удар на Кринки Херсонської області.

Ворог не здався у своїх спробах виштовхнути нашу армію з лівобережжя Дніпра. Протягом доби противник здійснив 29 неуспішних штурмових дій, отримавши гідну відсіч і зазнавши значних втрат. Наші війська витримують оборону, утримуючи свої позиції та завдаючи ворогу вогневих ударів.

Протягом доби авіація Збройних Сил України нанесла удари по 16 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також по зенітно-ракетному комплексу противника. За цей час була знищена одна керована ракета Х-59.

Підрозділи ракетних військ завдали удари по двом районам зосередження військ противника та шести артилерійських засобах.

Як повідомлялося раніше, сьогодні, 20 грудня, Збройні Сили України збили російську ракету Х-59 над Дніпропетровською областю.