«Гірше ще попереду»: фахівець з міграції спрогнозував події на російсько-фінському кордоні

Згідно з словами професора Варшавського університету Мацея Дущика, ситуація з біженцями на фінсько-російському кордоні тільки погіршуватиметься. Він стверджує, що незабаром мігранти почнуть використовувати важкопрохідні ліси для нелегального перетину кордону. За його словами, контроль над цими нелегальними переходами здійснюють злочинні мережі у співпраці з турками та саудівцями.

Мацей Душчик кардинально звинуватив Росію в тому, що відбувається на кордоні. Він називає цю ситуацію "гібридною війною" та попереджає Фінляндію бути готовою до подальших провокацій. Професор навіть прогнозує, що у часи виборів президента Фінляндії у січні 2024 року, кількість мігрантів на кордоні може збільшитись, що буде спробою Росії вплинути на виборчий процес.

Також Душчик зазначає, що супровід мігрантів стає джерелом доходу для Росії та Білорусі. Він вказує, що цей бізнес може бути вигідний не тільки адміністрації, але й авіакомпаніям, готелям та університетам російських міст.

Душчик закликає країни, що межують з Росією, об'єднатися та розробити спільні контрзаходи. Він також наголошує на тому, що імміграція до цих країн відрізняється від імміграції до країн, що межують з Середземним морем.

Пізніше стало відомо, що навіть Норвегія розглядає можливість тимчасового закриття єдиного пункту пропуску на кордоні з Росією. Проте влада Фінляндії вже оголосила про повне закриття чотирьох пунктів пропуску на кордоні з Росією з 18 листопада.