Голова НБУ пояснив, наскільки Україна залежить від фінансової допомоги Заходу

Глава Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний заявив, що незважаючи на складний 2023 рік, Україна і надалі буде залежати від зовнішньої фінансової допомоги. За його словами, уряд планує покрити рекордний дефіцит бюджету на 2024 рік в розмірі $43,5 млрд за рахунок допомоги від західних союзників. Однак, Пишний наголосив, що важливо забезпечувати постійне і своєчасне надходження фінансової допомоги, оскільки бюджет війни не можна призупиняти.

Нацбанк відмовився прогнозувати курс долара на майбутнє, але заявив про намір забезпечувати «курсову стійкість». Згідно з поясненнями Пишного, Нацбанк традиційно не надає прогнози щодо курсу валют, проте зобов'язується забезпечувати цінову стабільність та стабільність курсу.

Раніше ексглава Ради НБУ вказав на ризики для гривні і зауважив, що потенціал утримання курсу гривні є, але для стабільності валюти в майбутньому необхідно розвивати виробничий потенціал та побудувати ефективну систему довгострокових і взаємовигідних відносин з міжнародними партнерами.

Причини падіння курсу гривні цієї року НБУ пояснив сезонними факторами.

Читайте також: 

  • Економіка України. Чого очікувати у 2024 році
  • Економічні підсумки 2023 року. Усе краще, ніж ми очікували!