Нова монета «Писанка» поповнила колекцію Острозького музею (фото)

Унікальну монету "Писанку" передали до Острозького замку

Унікальну монету "Писанку" було передано до Острозького замку - Державного історико-культурного заповідника м. Острог. Про це повідомляє Рівненська обласна рада.

В музеї розповіли, що у 2016 році Королівський монетний двір Канади розпочав випуск монет у формі яєць з нагоди 125-річчя з часу першого поселення українців у Канаді. Це стало унікальною подією в історії світової нумізматики. З того часу щорічно випускається нова монета, виготовлена з чистого срібла (Ag 99,99 %), вагою 31,82 г та колоритним реверсом, прикрашеним емаллю

Цьогоріч дизайн реверсу розробила канадка українського походження, художниця та писанкарка Таня Микитюк. Вона використала традиційні писанкові мотиви, відобразивши їх зеленими й фіолетовими кольорами з вкрапленням срібного на чорному тлі.

У центрі композиції - восьмикутна зірка, що символізує сонце, а стилізовані квіти - надія на відродження природи і життя та стійкість. На аверсі - профіль королеви Єлизавети II

Наразі колекція таких монет "писанок" налічує дев'ять екземплярів.

Нагадаємо, що писанки та крашанки, поряд із паскою є важливими атрибутами Великодня. Сьогодні люди часто плутають ці поняття, тож музей Івана Гончара, який зберігає та поширює українську традиційну культуру, запропонував пригадати, в чому різниця між цими традиційними великодніми атрибутами: Крашанки і писанки: чим відрізняються великодні яйця.

Також зараз триває Великий піст, який для православних розпочався 18 березня. У цей час віряни відмовляються від м'ясної та молочної їжі, а також від розваг, веселощів та святкувань. Як правильно дотримуватися Великого посту читайте у матеріалі "Главкома".

До слова, Вселенський Патріарх Варфоломій закликав християн східного і західного обряду до спільної дати святкування Великодня.

Читайте також:

  • Деокупація Паски. Хто підсунув українцям "кулічі" і "пасХу"
  • Чи діятиме комендантська година у Великодню ніч на Київщині: роз'яснення
  • Скільки коштуватиме великодній кошик у 2024 році
  • Росія готує провокації на Великдень - РНБО