Іран допоміг ХАМАСу розробити план атаки на Ізраїль - ЗМІ

Іран спільно з угрупованням ХАМАС розробляв план вторгнення в Ізраїль, починаючи з серпня.

За допомогою представників служби безпеки Ірану, ХАМАС спланував атаку і отримав дозвіл на напад під час зустрічі в Бейруті минулого понеділка. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal.

За словами видання, офіцери Корпусу вартових Ісламської революції Ірану працювали з ХАМАС зі серпня, щоб розробити план вторгнення, який включав повітряний, наземний і морський напрямки. Деталі операції уточнювалися під час зустрічей у Бейруті з участю офіцерів Корпусу вартових Ісламської революції та представників чотирьох угруповань, що підтримуються Іраном, включаючи ХАМАС та "Хезболлу".

Сполучені Штати Америки не знайшли доказів, що Тегеран брав участь у вторгненні. Проте європейський чиновник і радник сирійського уряду підтвердив інформацію про участь Ірану в підготовці нападу.

Іран планував вторгнення, що мало вивести існуючий конфлікт з Ізраїлем на новий рівень, збільшивши ризик широкомасштабного конфлікту на Близькому Сході.

Ізраїль вже звинуватив Іран у нападах.

  • ХАМАС, "Хезболла" та Народний фронт звільнення Палестини планували створити загрозу з декількох напрямків: "Хезболла" і Народний фронт звільнення Палестини на півночі, а ХАМАС і Палестинський ісламський джихад на Західному березі та в Секторі Гази.
  • Ізраїльські служби безпеки погрожували завдати удару по керівництву Ірану, якщо їх звинуватять у нападі.

У Ізраїлі офіційно оголошено війну. Військово-політичний кабінет Ізраїлю дає згоду на запровадження пункту 40 Алеф, що не використовувався з 1973 року. Цей пункт дає повну свободу дій військовим, які повинні звітувати перед політичним керівництвом країни.

7 жовтня бойовики ХАМАС здійснили масштабний ракетний удар по Ізраїлю та розпочали наземне вторгнення на його територію. Крім того, бойовники брали в заручники людей, вбивали їх і захоплювали території. Посольство Ізраїлю в США повідомило про 100 викрадених ізраїльтян, їх заручниками стали бойовники ХАМАС.