Іран хоче передати Росії ракети дальньої дії: подробиці від ISW

Іран прагне домовитись із Російською Федерацією про передачу ракет.

Це може статися одразу після закінчення дії резолюції Ради безпеки ООН 2231, що забороняє Тегерану подібні угоди, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW) у свіжому звіті.

"Міністр оборони РФ генерал Сергій Шойгу 19 вересня відвідав столицю Ірану, аби обговорити зміцнення двостороннього оборонного та військового співробітництва. Командувач Повітряно-космічними силами КВІР бригадний генерал Амір Алі Хаджі Заде провів Шойгу екскурсію по іранському арсеналу безпілотників, ракет і протиповітряної оборони в штабі Повітряно-космічних сил КВІР", сказано в повідомленні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Шойгу також обговорив із міністром оборони Ірану бригадним генералом Мохаммадом Реза Аштіані закінчення терміну дії ракетних обмежень Резолюції РБ ООН 2231. Згідно до цієї резолюції, Іран не має права постачати в інші країни балістичні ракети. Аштіані раніше заявляв, що після закінчення дії обмежень Іран розвиватиме оборонні та стратегічні відносини з "усіма незалежними країнами".

"Звіти української та ізраїльської розвідок свідчать, що Росія прагне придбати іранські балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar. Обидві мають радіус дії 300 кілометрів або більше", зазначили в ISW.

Присутність Російської Федерація в Раді ООН з прав людини, з якого її виключили навесні 2022 року, суперечить вчинкам армії РФ в Україні. Про це, коментуючи інформацію про спроби Кремля повернутися в цей орган, під час брифінгу заявив спікер Державного департаменту США Меттью Міллер.

У квітні 2022-го Генеральна Асамблея ООН призупинила членство Росії в Раді ООН з прав людини. За виключення РФ проголосували 93 країни, проти 24, ще 58 утрималися. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба тоді зазначив, що військовим злочинцям не місце в органах ООН із захисту прав людини.

Днями ЗМІ повідомили, що Росія хоче повернутися до Ради ООН з прав людини і для цього намагається заручитися підтримкою інших країн. На сьогоднішній день РФ є кандидатом на виборах до Ради з прав людини 2024-2026 років, які мають відбутися 10 жовтня. Росія за місце в Раді пропонує малим країнам зерно і зброю в обмін на їхні голоси.

Влада Сполучених Штатів Америки вирішила не запрошувати російського диктатора Володимира Путіна на саміт Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС). Росія надіслала до організаторів саміту запит щодо участі своїх представників, заявив посол з особливих доручень російського МЗС Марат Бердиєв.