Канада ввела заборону на імпорт російських діамантів

Канада вводить заборону на прямий імпорт діамантів та ювелірних виробів з РФ, що містять діаманти. Про це повідомила міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі. Офіційне заявлення було розміщено на сайті уряду Канади.

Міністерка зробила наголос на тому, що така заборона вводиться в партнерстві з іншими країнами G7 і передає Росії чіткий сигнал, що використання доходів від діамантів для фінансування війни не буде толеруватися.

У своєму зверненні Мелані Жолі закликала президента Росії Володимира Путіна припинити загарбницьку війну проти України.

Міністерка закордонних справ підкреслила, що Канада буде продовжувати підтримувати український народ і його потреби.

Представники канадського МЗС обіцяють спільно з міжнародними партнерами контролювати і перевіряти виконання заборони на російські діаманти.

До цього було повідомлено, що президент США Джо Байден і лідери країн G7 домовилися ввести заборону на алмази з Росії. 

Західні країни остаточно узгодили запровадження санкцій щодо алмазів з Росії. Заборона на імпорт російських діамантів почне діяти з 1 січня 2024 року, протягом наступного року ембарго на торгівлю цими каменями буде проводитися поетапно.

Раніше Європейська комісія подала пропозицію до 27 країн ЄС про заборону алмазів з Росії в межах 12-го пакету санкцій. І очікується, що найближчими днями ця пропозиція буде одобрена одноголосно.

У проєкті 12-го пакету санкцій Європейської комісії пропонується також заборонити продаж танкерів, які раніше використовувалися, щоб Росія не могла обійти санкції, пов'язані з експортом нафти.

Крім того, Європейський Союз пропонує заборонити експорт верстатів і деталей зброї, зокрема безпілотників, які Росія використовує для виготовлення зброї проти України.