Капітан у морозильнику, а решта голодують – пірати захопили судно з українцями

Поблизу узбережжя Сомалі 25 вересня 2008 року пірати захопили судно "Фаїна".

Корабель йшов під прапором Белізу. Екіпаж складався із 17 українців, трьох росіян і латвійця. На борту 33 танки Т-72, 6 установок залпового вогню, гранатомети і боєприпаси. Вантаж везли в Кенію.

Півсотні піратів назвали себе регіональною береговою охороною Сомалі. Це 62-е за рік захоплення судна у цих водах. Погрожують зброєю екіпажу, виганяють його на палубу. Вистроюють моряків в шеренгу, приставляють конвой. Пояснюють мовою жестів, що судно захоплене. Відпустять, коли з нього виплатять викуп. Бунтарів обіцяють розстріляти на місці.

17 моряків замикають в невеликій каюті, трьох примушують позмінно нести вахту. Пірати через супутниковий зв'язок повідомляють українську владу та власника судна про захоплення. Наступного дня до "Фаїні" наближається есмінець США. Американці слідкують, аби зброю і танки не вивантажили на берег. Пірати погрожують вбити заручників, а корабель підірвати і затопити. Називають суму викупу - $35 млн.

На четвертий день у капітана корабля 48-річного росіянина Володимира Колобкова стається гіпертонічний криз, чоловік помирає. Тіло пірати заносять в морозильну камеру. Морякам дозволяють по кілька годин під конвоєм гуляти палубою. В каюті читають книги, розмовляють. Особисті речі забирають пірати в перший ж день. Дехто сховав мобіліьні телефони так по черзі зв'язуються із рідними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судно "Фаїна" звільнили через 5 місяців полону

Переговори піратів із українською владою затягуються. Справа на особливому контролі у Посольстві України у Кенії та у МЗС України. Родичі моряків мітингують перед Верховною радою. Вимагають пришвидшити процес звільнення заручників. 25 листопада сомалійські пірати зменшили суму викупу за моряків сухогрузу "Фаїна" більш ніж в десять разів. 4 лютого сомалійські пірати отримують $3,2 млн викупу за український суховантаж. Гроші збирали компанія-власник судна і українські бізнесмени. Наступного дня повністю залишають українське судно.

12 лютого "Фаїна" у супроводі американського есмінця прибуває в кенійський порт Момбаса. Екіпаж українського судна на президентському літаку повертається з Кенії до України. Моряки пробули у полоні в сомалійських піратів 134 дні.

Вантажне судно "Фаїна" було збудоване в 1978 році у Швеції і в 2007 році стало власністю панамській компанії Waterlux AG, яка здійснювала управління ним через свою українську філію SC Tomex of Tomex Team Inc, розташовану в Одесі. "Фаїна" здійснювала вантажоперевезення під прапором Белізу і у вересні 2008 році вийшло з порту Октябрьск (біля Миколаєва) в кенійський порт Момбаса з військовим вантажем