Кемерон закликав країни НАТО збільшити витрати на оборону до 2,5% ВВП

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон звинуватив європейських союзників по НАТО в недостатній військовій допомозі Україні та закликав їх виділяти 2,5% ВВП на оборону.

За даними Politico, Кемерон зробив це заяву під час виступу в Національному центрі кібербезпеки Великої Британії, який став першим великим виступом після його повернення до уряду в листопаді.

Він використав цей момент, щоб висловити своє незадоволення щодо європейських союзників, які, його словами, "здається, не бажають інвестувати (в оборону), навіть коли на нашому континенті триває війна". Кемерон також закликав союзників встановити новий стандарт - виділяти 2,5% ВВП на оборону до саміту, який відбудеться з нагоди 75-ї річниці створення НАТО у липні.

До 2030 року Велика Британія пообіцяла досягти цієї мети. Опозиційна Лейбористська партія відмовилася підтверджувати цю обіцянку, заявивши, що уряд не уточнив, як саме будуть фінансуватися ці видатки.

Кемерон також заявив, що безпека безумовно є однією з ключових тем на майбутніх загальних виборах у Великій Британії, які відбудуться цього року восени.

"Від Таллінна до Варшави, від Праги до Бухареста, на європейському континенті знову поширюється холод, а країни найближчі до Росії бачать, що відбувається в Україні і переживають, чи не стати їм наступними. Світ стає небезпечнішим, нестабільним, більш конфронтаційним, аніж багато з нас коли-небудь уявляли. Ми повинні прийняти цей факт і діяти відповідно - не через рік чи два, не через кілька місяців, а зараз", - сказав він.

Головний дипломат Великої Британії нагадав, що він підтримував залишання країни в Європейському Союзі, однак зараз його головна мета - забезпечити найкращі можливі відносини між Великою Британією та ЄС як друзями, сусідами та партнерами, навіть не як членами організації.

Джерело: Еспресо