Корупція дорівнюватиме держзраді? Автор законопроєкту пояснив нюанс

У Верховній Раді зареєстровані законопроекти щодо кримінальної відповідальності за топкорупцію

У Верховній Раді зареєстровані законопроекти, які стосуються кримінальної відповідальності за топкорупцію. Цей вид злочину має бути прирівняний до державної зради. В основному, вони відрізняються тим, що антикорупційні органи будуть займатися розслідуванням, а не Служба безпеки України. Про це заявив Денис Маслов, очільник Комітету Ради з питань правової політики, в інтерв'ю rbk.ua.

Зміни в законопроекті стосуються корупційних злочинів у сфері правосуддя

Законопроекти, зареєстровані в Верховній Раді, передбачають зміни в Кримінальному кодексі щодо корупційних злочинів у сфері правосуддя. Вони простягаються не лише на суддів, а й на тих, хто пропонує та бере хабарі. Запропоновано підвищити кримінальну відповідальність за такі злочини до п'ятнадцяти років позбавлення волі.

Корупційні злочини, пов'язані з питаннями оборони, мають бути карані максимально суворо

Маслов наголошує, що під час війни корупційні злочини, пов'язані з питаннями оборони чи найважливішими державними питаннями, повинні каратися максимально суворо.

Прирівняння топкорупції до державної зради вважається суттєвим кроком

Головне і суттєве у законопроєкті - це прирівняння топкорупції до державної зради. Жодних змін щодо підслідності не вводиться, тому антикорупційні органи продовжать розслідування.

Зеленський планує прирівняти корупцію до державної зради

27 серпня Володимир Зеленський виклав свою ініціативу про прирівняння відповідальності за корупційні діяння до покарання за державну зраду. Президент вважає, що це буде ефективним інструментом для запобігання незаконному збагаченню посадовців.