Країни G7 погодили відтермінування виплати держборгу Україною

Група офіційних кредиторів України прийняла рішення про призупинення виплат за офіційним боргом

Група офіційних кредиторів України з країн Великої сімки (G7) та Паризького клубу погодила призупинення виплат за офіційним боргом до 2027 року. Про це повідомили в прес-службі Міністерства фінансів України.

Розширення Меморандуму про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним боргом

Очільником Міністерства фінансів Сергієм Марченком були підписані зміни до Меморандуму про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним та гарантованим державою боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу. Це дозволить продовжити дію Меморандуму до березня 2027 року.

Підписантами стали представники країн G7

Угоду підписали представники урядів Канади, Франції, Німеччини, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки.

Глава Мінфіну висловив вдячність партнерам за підтримку

«Вдячний партнерам з країн G7 за розуміння потреб України в умовах війни. Досягнення сьогоднішньої домовленості про перегляд боргових зобов'язань дозволяє знизити навантаження на бюджет до кінця дії програми МВФ та заощадити валютну ліквідність для забезпечення соціальних видатків. Це добровільне призупинення виплати боргу є частиною пакету міжнародної підтримки на суму 122 млрд доларів США, наданої партнерами України», – зазначив глава Мінфіну.

Величезний розмір державного і гарантованого боргу України

Станом на 31 жовтня 2023 року державний і гарантований борг України становив 4 958,37 млрд грн, або 136,35 млрд дол. США. Це величезна сума, яка ставить певний тиск на економіку країни і її бюджет.

Вплив переходу економіки на "воєнні рейки" на українців

Раніше Міністерство фінансів пояснило, як перехід економіки на «воєнні рейки» вплине на українських громадян. Це може мати вплив на їх доходи, соціальні виплати та загальний рівень життя.