Критична точка війни

Президент Франції Макрон вважає, що грудень є критичним для війни в Україні. Це пов'язано з багатьма причинами, більшість з яких стосуються (не)надходження допомоги від союзників. Без такої допомоги неможливо перемогти росію з її перевагою в ресурсах.

Європейський дипломат Боррель зазначив, що Україна є однією з проблем, які стануть випробуванням для ЄС. Європейські країни, які можуть фінансувати перемогу над росією, повинні готові продовжувати допомагати Україні, особливо з урахуванням того, що підтримка від США, можливо, зменшиться.

Цікаво, що той самий Боррель в жовтні заявив, що ЄС не може замінити допомогу США.

За словами міністра фінансів України Марченка, Україні потрібні $41 млрд допомоги на наступний рік, але непевна перспектива полягає в тому, що вона може отримати лише $29 млрд. Наразі немає інших джерел фінансування, окрім партнерів. Робота над цим питанням триває, але настав середина листопада.

Державний бюджет був складено з урахуванням фінансування Державного бюро розслідувань та телесеріалів, але зі зменшенням коштів для громад. Це створює додаткові ризики, оскільки центральній владі доведеться вирішувати проблеми на місцях, як це неефективно робилося до децентралізації 2014 року.

У грудні буде прийняте рішення Європейської Ради про початок переговорів про вступ до ЄС. Це може означати виділення додаткових коштів. Але наразі Угорщина та Словаччина виступають проти початку переговорів. В контексті вступу до НАТО немає новин.

Усе це є викликом для влади кластися зусиль у зовнішньополітичній сфері. Необхідно брати рішення про надання допомоги в умовах дипломатичного протистояння. Наприклад, Німеччина може подвоїти військову допомогу Україні з 4 до 8 млрд євро. Проте, для цього потрібно прийняти рішення комітету Бундестагу. В таких випадках починають зʼявлятися публікації, які намагаються пов'язати Україну з підривом Північних потоків.

Україна має виступати єдиною силою в дипломатичних зусиллях, і всі здатні переконувати західних колег мають бути задіяні незалежно від політичних поглядів. Занадто багато ризиків постає перед країною.

Читайте також:
  • «Росія готується». Зеленський застеріг українців напередодні зими
  • ЗСУ розкрили, як використають дощі та морози проти росіян
  • Два сценарії завершення війни
  • Як ми уявляємо українську Перемогу?