"Криваві "м'ясні штурми": чому для Росії так важливо захопити Авдіївку

Росія продовжує наступати в районі Авдіївки. Ворог зазнав великих втрат. Але для Москви дуже важливо захопити місто і віддалити фронт від Донецька.

Тому "м'ясні штурми" будуть продовжуватися, незважаючи на відсутність успіху. Про це в коментарі Gazeta.ua заявив військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

"Однією з найгарячіших точок в зоні воєнних дій залишається місто Авдіївка. Тут російські окупанти кинули значні сили з метою швидкого і потужного штурму міста. За останні дві доби окупанти досягли певних тактичних успіхів, зокрема в районі терикона. Вони мають значний контингент бронетехніки, особового складу і найважливіше - вогневої підтримки. Але навіть самі окупанти визнають, що їм не вдалося захопити стратегічно важливий об'єкт - Авдіївку. Вони також не змогли захопити місто і оборонні укріплення на Авдіївському коксохімічному заводі. Окупанти наступають на Авдіївському напрямку щонайменше трьома батальйонами і використовують бронетехніку, авіацію тощо. Однак, їхні успіхи обмежені", - наголосив Снєгирьов.

Авдіївка сама по собі є досить складною позицією для агресора, зауважив експерт.

Росіяни, після двох років війни та неуспішних спроб захопити Вугледар і Бахмут, не зробили жодних значних висновків, відзначив експерт.

"Можливо, у них вже немає інших ресурсів, окрім людської сили, яку ще можна мобілізувати, щоб зробити висновки і змінити тактику. Але наразі їхня тактика нагадує одночасно і вугледарські "м'ясні штурми", і тактику радянської армії за часів Другої світової війни за підтримки жуковської армії. Слабо підготовлені російські війська атакують позиції Сил оборони України, зазнають серйозних втрат, відступають, перегруповуються і поповнюються новими силами. І після цього все повторюється знову і знову. Вже минулого року російські війська відчули безуспішність подібних спроб біля Вугледару. Росіяни самі почали критикувати тактику. Проте Авдіївку окупанти будуть штурмувати й надалі. Це місто в Донецькій області має значну значимість з різних причин", - пояснив Снєгирьов.

Авдіївка є стратегічно важливим місцем для контролю над Донецьком та транспортними магістралями окупантів. Позиції навколо міста дозволяють контролювати північні околиці Донецька і Ясинуватої, південні околиці Горлівки, а також швидкісну трасу М04 "Донецьк - Горлівка".

"Контроль над Авдіївкою фактично означає контроль над російськими військами, розташованими у Донецькому регіоні. Це дозволяє Збройним Силам України мати вогневий контроль над резервними пунктами, запасами боєприпасів і всією військовою інфраструктурою окупантів. Тим самим росіяни намагаються віддалити ЗСУ від Авдіївки та Донецька принаймні на 30 кілометрів. Політичні мотиви також впливають на рішення російського командування. Володимир Путін ще минулого року наказав захопити всю територію так званих "ДНР" і "ЛНР". Але окупанти майже не рухаються вперед з того часу. Принаймні, виглядає сумнівним досягнення цілі контролю над 100% територією Донецької області. Тому Авдіївка залишається одним із найскладніших місць для них. Тут прийдеться зазнати значних втрат", - підкреслив Снєгирьов.

Російські загарбники знову наступають в районі Авдіївки. Ворог зазнає великих втрат. Сили оборони України продовжують супротив на сході та півдні країни, проводять також наступальні операції на Мелітопольському та Бахмутському напрямку.

Упродовж останньої доби було 90 бойових зіткнень. Ворог здійснив 12 ракетних та 60 авіаційних ударів, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.