Кулеба пояснив, які інструменти впливу на Орбана має Україна з союзниками

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан дозволив початок переговорів щодо вступу України до ЄС, але заблокував надання фінансової допомоги у розмірі 50 мільярдів євро. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів про основні чинники, що вплинули на це рішення Угорщини.

Кулеба наголосив, що він не встановлює дедлайнів в процесі європейської інтеграції України. Він також зазначив, що механізми впливу на Орбана існують, але пошук компромісу є складним завданням.

«Був проведений ретельний аналіз, хто має реальний вплив на Угорщину загалом у Європі. Навмисно не говорю – особисто на Віктора Орбана. І з цими людьми були проведені розмови», – зазначив Кулеба.

Кулеба також закликав учасників Саміту ЄС підтримувати Україну та захищати рішення про відкриття переговорів щодо вступу країни в ЄС.

«Президент був дуже чіткий у комунікації. І коли туди зайшов Віктор Орбан і почалася ця розмова, то він побачив, що це не те, що він єдиний, хто проти – всі не просто мовчать, а відкрито «за». І це створило зовсім іншу ситуацію», – розповів Кулеба.

За словами Кулеби, Орбан заблокував фінансову допомогу через те, що раніше вже погодився на відкриття перемовин щодо вступу України до ЄС. Дискусію щодо фінансування перенесено, аби уникнути вето від Угорщини.

Президент України Володимир Зеленський зустрінеться з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Депутати Європейського парламенту почали збирати підписи щодо недовіри Єврокомісії після розморожування фінансової допомоги для Угорщини.

Читайте також:

  • Орбану - 10 млрд, Путіну - "підбите око", Україні - переговори про членство в ЄС
  • Місце, в яке треба бити Орбана
  • "Орбанізм" проти Європи. Хто переможе?