Лідер Китаю у новорічному зверненні заговорив про неминуче «воззʼєднання» з Тайванем

Китайський лідер Сі Цзіньпін заявив про "воззʼєднання" з Тайванем

Китайський президент Сі Цзіньпін у своєму новорічному зверненні заявив, що Китай і Тайвань неодмінно "воззʼєднаються". Він наголосив, що це є національним інтересом та бажанням народу.

“Возз'єднання батьківщини є історичною неминучістю. Співвітчизники з обох берегів Тайванської протоки повинні об'єднатися для досягнення спільної мети та поділитися славою китайської нації”, - сказав Сі Цзіньпін.

Китай вважає Тайвань своєю "священною територією" і збільшує військовий тиск, щоб підтвердити свої претензії на суверенітет над островом.

Президентські вибори на Тайвані та невдоволення Китаю

Нагадаємо, що 13 січня на Тайвані відбудуться президентські та парламентські вибори. Китай висловив своє невдоволення кандидатом в президенти від опозиційної Демократичної партії Тайваню Лай Чінте, який лідирує в опитуваннях.

Нагадаємо, що Тайвань має свою адміністрацію з 1949 року. За офіційною позицією Пекіна, Тайвань є частиною Китайської Народної Республіки.

Позиція КНР та розрядка напруги з США

Раніше голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що материковий Китай не має наміру використовувати силу для воззʼєднання з Тайванем. Цю позицію також підтвердив представник високого рівня адміністрації США. Крім того, Сі Цзіньпін висловив своє роздратування відносно повідомлень про підготовку Китаєм військових дій у 2027 або 2035 році.

Зростання військової активності Китаю та реакція Тайваню

Недавно Тайвань повідомив про відновлення китайської військової активності у районі острова. Дев'ять китайських літаків та кілька кораблів перетнули середину протоки, що послуговує умовним кордоном. Міністерство оборони Тайваню повідомило, що було виявлено винищувачі Су-30 і J-10, а також літаки раннього попередження та радіоелектронної боротьби.

Додатково, Китай попередив США про "червону межу" після збільшення військової допомоги Тайваню з фонду, який зазвичай використовується для державних суб'єктів.