Лубінець пояснив, у чому складність обміну бійців «Азова»

Процес обміну бійців "Азову" та інших захисників Маріуполя ускладнюються

Процес обміну бійців "Азову" та інших захисників Маріуполя проходить зі складнощами, оскільки росіяни продовжують робити над ними показові "судилища". Про це повідомив омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв'ю "Суспільному".

Лубінець зазначив, що складнощі виникають не лише щодо звільнення "азовців", але й щодо воїнів 36-ї окремої бригади морської піхоти та інших українських військових, які боронили Маріуполь. РФ продовжує робити показові "судилища" над захисниками Маріуполя і засуджує їх на довготривалі терміни.

«Бо всі розуміють, чим став для російської армії Маріуполь. Вони не думали, що так довго, в такому стані - оточення, неможливість доставити ні харчі, ні медикаменти, ні боєприпаси, хлопці й дівчата будуть продовжувати воювати», - підкреслив обмудсмен.

Розпочався новий суд над бійцями "Азову"

В Ростові-на-Дону розпочався новий суд над військовослужбовцями полку "Азов". Росіяни намагаються засудити до довічного ув'язнення 24 "азовців" за оборону Маріуполя. Зокрема, українським військовим інкримінують так зване "силове захоплення влади" та "участь в терористичній організації".

Нагадаємо, 21 вересня 2022 року Віктора Медведчука Україна обміняла на 215 українських військових, зокрема п'ятьох командирів полку "Азов". Крім того, Росія повернула з українського полону 56 своїх військовослужбовців. "Азовці", згідно з початковими домовленостями Москви і Анкари, мали перебувати в Туреччині до закінчення війни між Росією та Україною, але в липні вони повернулися на батьківщину, а потім - на фронт.