Лукашенко загодовує свиней елітною картоплею

Українські фермери мають проблеми зі збутом картоплі

Продукція картоплі у Білорусі б'є рекорди цього року, але покупців на неї майже немає. Це спричинило надлишок продукту на ринку та зниження цін. Фермери сподіваються окупити витрати на вирощування, але покупці поки не поспішають.

За словами місцевих фермерів, попит на картоплю знижується через природні причини. Зокрема, підсобні господарства у населення зменшилися, тому люди купують менше картоплі на корм худобі. Проблеми зі збутом були і мінулого року, і цього року надлишок продукту може збільшитися ще більше.

Попит на картоплю знижується через природні причини - Михайло Шруб

Фермери резервували певні обсяги під стабілізаційні фонди, але законтрактовано лише незначну частку врожаю. Це стримує продажі та ускладнює прийняття рішень щодо цін. Тому фермерам лише залишається використовувати надлишки в харчуванні тварин у господарствах.

Також стосовно переробки картоплі є простір для роботи, але не всі сорти підходять для виробництва чіпсів чи інших продуктів. Більшість сортів картоплі в Білорусі використовують у сирому вигляді за традиційними рецептами.

Ціни на картоплю в Європі швидко зростають

Останніми часи у Європі ціни на картоплю стрімко зростають через сильні дощі, які пошкодили частину урожаю. Зростання цін є останнім прикладом зміни клімату, яка впливає на сільське господарство та робить посіви важкими.

Прогноз урожайності уже був низьким, але зливи ще більше погіршили ситуацію. За даними аналітиків, вартість картоплі у європейських країнах досягла максимуму за останні 14 років.