"Має захищати Україну": Зеленський нагадав Китаю про Будапештський меморандум

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Китай повинен захищати Україну від агресії та ядерних загроз Росії, оскільки він є учасником Будапештського меморандуму про гарантії безпеки.

Зеленський наголосив на цьому в інтерв'ю журналістам з Казахстану, Киргизстану та Узбекистану.

Президент був запитаний, чому Україна не залучає Китай до вирішення конфлікту. Він відповів, що вже пропонував главу КНР відвідати Україну і спілкувався з ним по телефону.

Він також розкритикував позицію Китаю, який, на його думку, балансує між Росією та Україною, не відчуваючи зневаги до українського народу.

"Це не війна між Росією та Америкою. Це війна між Росією та Україною", - підкреслив Зеленський.

Президент також висловив занепокоєння щодо можливої позиції Китаю під час Глобального саміту миру у Швейцарії, він припустив, що Китай може підтримати Росію. Він закликав Китай та інші країни, які мали гарантувати безпеку України, захищати її, оскільки вона стала жертвою агресії і порушення територіальної цілісності.

"Китай обіцяв незалежній Україні безпеку у Будапештському меморандумі, він мав захищати нас. Де ці гаранти? І чому говорити про баланс між нашими країнами?" - запитав Зеленський.

Він також висловив жаль через російську агресію України і зазначив, що тепер Україна не сподівається на захист Китаю, але розраховує на майбутній саміт з пошуку шляхів до миру.

Нагадаємо, що МЗС Китаю раніше зробило цинічну заяву після звинувачень у військовій допомозі РФ.

Читайте також: