Макрон запросив Орбана до Парижа, щоб знайти компроміс щодо України – Politico

Президент Франції Еммануель Макрон запросив прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана зустрітися з ним у Парижі наприкінці цього тижня, щоб знайти компроміс у питанні початку переговорів про вступ України до Європейського союзу. Про це повідомляє Politico.

За словами анонімного чиновника, у Макрона є віра, що він може переконати Орбана підтримати вступ України до ЄС, незважаючи на його супротив. Орбан зараз знаходиться на позиції, де він намагається отримати більше фінансової підтримки від ЄС.

Однак є оптимізм, що можуть досягти угоди. Чиновник ЄС також повідомив, що президент Європейської ради Шарль Мішель скоротить свою поїздку до Пекіна, через те, що Орбан загрожує зірвати саміт лідерів ЄС 14-15 грудня.

Раніше повідомлялося, що Орбан написав нового листа президенту Європейської ради, закликаючи його не виносити на розгляд питання макрофінансової допомоги Україні та переговорів про її вступ до ЄС.

Відомо, що Орбан заявив, що наразі переговори про вступ України до ЄС не відповідають інтересам Угорщини. Він пропонує укласти договір про стратегічне партнерство з Україною, а переговори про вступ повернути через кілька років.

Також Орбан погрожував блокувати допомогу ЄС для України та майбутній вступ країни до Євросоюзу, якщо не буде змінено стратегію підтримки Києва. Крім того, він висловив сумніви у статусі незалежної держави України, а також відмовився вважати Володимира Путіна воєнним злочинцем.