Мобілізація до 25 років: чому чоловіків, визнаних обмежено придатними, можуть мобілізувати

Мобілізація до 25 років: чому чоловіків, визнаних обмежено придатними,  можуть мобілізувати

Молоді чоловіки до 25 років, які не проходили військову службу чи військову кафедру, але раніше були визнані обмежено придатними, можуть бути мобілізовані. Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

Законодавче колізія у законодавстві полягає в тому, що не існує порядку переведення таких молодих чоловіків на облік призовників до 25 років, які раніше були визнані обмежено придатними, і після повторного медогляду можуть бути визнані придатними. Ця ситуація породжує багато питань.

Здавалося б, має діяти загальна норма про вік – однак на практиці з цим вже виникають великі питання.

Згідно із Законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", військовозобов'язані, які мають достатній вік для військової служби, до досягнення 25 років не підлягають військовозобов'язані. Однак, що робити з тими, хто не проходив підготовку чи службу, закон не передбачає.

Непосутньо, під час оновлення даних у Територіально-військовому комісаріаті (ТЦК) деяких студентів, які закінчили бакалаврат і зареєстровані на іспити у магістратуру, які мають тимчасове посвідчення військовозобов'язаного і були визнані обмежено придатними, направляють на військово-лікарську комісію (ВЛК).

Причина колізії у законодавстві

Раніше, громадяни до 25 років, які, за рішенням призовних комісій, були визнані "непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних", були взяті на облік військовозобов'язаних. Проте, зі змінами в законодавстві ця норма була скасована.

Також, Законом про посилення мобілізації було зазначено, що громадяни, віком до 25 років, які придатні до військової служби, підлягають взяттю на військовий облік призовників.

Але немає встановленого порядку зняття таких молодих чоловіків з обліку військовозобов'язаних і їх включення на облік призовників.

Нагадуємо, що відповідна категорія молодих чоловіків до 25 років звернулася до уряду, щоб вирішити питання зняття їх з обліку військовозобов'язаних і включення на облік призовників. Вони також просять заборонити мобілізувати їх без їхньої згоди.

Зазначимо, що раніше була передбачена така норма, згідно з якою військовозобов'язані, що були переведені у запас за станом здоров'я без проходження військової служби, але до 25 років були визнані придатними до служби, знову стають на облік як призовники. Зараз такої норми немає.

Вищевказаний закон також не стосується чоловіків, які пройшли базову загальновійськову підготовку або базову військову службу.

Наразі, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який передбачає розробку порядку зняття таких молодих чоловіків з обліку військовозобов'язаних і включення на облік призовників. Вони також просять заборонити мобілізувати їх без їхньої згоди, доки не вирішиться це питання.

Також слід зазначити, що Верховна Рада та уряд не планують введення електронних повісток через електронні кабінети для військовозобов'язаних.

Читайте також: