Мобілізація по-новому. Умєров розповів, коли законопроєкт зареєструють у Раді

Українська влада планує зміни в системі мобілізації. Законопроєкт, який передбачає ці зміни, може бути зареєстрований у Верховній Раді незабаром. Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

Міністр пояснив, що влада готує "матрицю мобілізації", яка має бути зрозумілою для суспільства.

Ми її обговорюємо з Силами безпеки й оборони, Кабінетом міністрів і Верховною Радою. Головний меседж – як можна зайти в периметр для служіння країні, що буде, коли ти зайдеш в нього, як ми тебе будемо тренувати, як ти будеш їхати на злагодження, які будуть відпустки і коли, як ти закінчиш служити і вийдеш з цього периметру, доки йде війна

За словами міністра, ці правила гри є дуже важливими для всіх. Ми повинні зрозуміти, як ми відстоюємо свої землі, тому питання мобілізації, демобілізації, відстрочки та соціального захисту потребують роз'яснення або змін, стверджує Умєров.

Міністр додав, що якщо влада хоче допомогти суспільству, вона повинна сказати, кого і як хоче запросити на служіння, що буде з цією людиною і коли вона буде звільнена. Саме для цього готується законопроєкт.

Також Умєров прокоментував запит президента Зеленського щодо додаткової мобілізації 450-500 тисяч людей.

У нас 3,5 тисячі кілометрів лінії, яку ми повинні боронити. Є стабілізаційні дії, є оборонні, є контрнаступ. Я не буду йти в деталі, але вище керівництво просто хотіло дати відповідь суспільству. Якщо військові кажуть Кабміну: "Дайте, будь ласка, нам енну кількість людей" – звісно, Кабінет Міністрів і Верховна Рада питають, що ми будемо робити з тими, хто вже служить, і що будуть робити люди, яких ми хочемо мобілізувати? Тому ми почали консультації, і суспільство буде мати відповіді на ці питання в цьому законопроєкті

За словами міністра, документ буде доступний для ознайомлення найближчими днями.

Умєров зазначив, що домовиться з Верховною Радою про реєстрацію законопроєкту.