Стало відомо, скільки ув'язнених можуть долучитися до лав Сил оборони України

Мобілізаційний ресурс серед ув'язнених в Україні може становити до 20 тисяч людей

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що загальна кількість ув'язнених, які можуть вступити до складу Сил оборони, може бути від 15 до 20 тисяч осіб. Він зазначив це під час свого виступу на брифінгу у Верховній Раді.

Точна кількість ув'язнених, які вирішать військову службу, наразі не відома, оскільки це буде відбуватися за згодою всіх сторін. Очікується, що це буде близько кілька тисяч осіб. Проте відзначено, що ув'язнені зможуть мобілізуватися лише після того, як буде прийняте рішення суду про їх умовно-дострокове звільнення.

Закон дозволить деяким ув'язненим добровільно вступити до ЗСУ

8 травня Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 11079-1, який дозволяє деяким категоріям ув'язнених добровільно зайняти службу в Збройних Силах після рішення суду. Однак мобілізація залишається забороненою для засуджених за тяжкі злочини, такі як вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство та злочини проти національної безпеки. Крім того, корупціонери та особи, які займали посади депутатів або міністрів, також не матимуть можливості служити у ЗСУ.

Партія "Слуга народу" зазначила, що потенційні кандидати на мобілізацію серед ув'язнених повинні мати не більше трьох років до закінчення терміну їхнього покарання. Це означає, що засуджені на довічне ув'язнення не зможуть служити в Силах оборони.

Розглядаються моделі "економічного бронювання" від мобілізації

За словами Арахамії, Верховна Рада розглядає дві моделі "економічного бронювання", які можуть бути введені в разі мобілізації ув'язнених. Деталі щодо цих моделей поки що не розголошено.