Морські атаки України показують, що переможна стратегія працює

Думки у виданні The Hill доктора філософії, старшого наукового співробітника Інституту досліджень зовнішньої політики Стівена Бланка

Відмінністю так званої реалістичної опозиції подальшій допомозі Україні є те, що Київ не може виграти війну. У кращому разі, війна на виснаження не закінчиться чиєюсь остаточною перемогою.

Проте факти суперечать цим необґрунтованим твердженням. Наразі атаки України на Чорноморський флот Росії приносять тактичні перемоги одна за одною. Українці деградують сили РФ, підриваючи російську блокаду Чорного моря і роблячи російську окупацію Криму дедалі більш неспроможною. Не випадково ці результати відповідають тактичним, оперативним та стратегічним морським цілям України.

Незнання цього найважливішого театру бойових дій відбивається у відсутності коментарів із цього приводу. Існує чітко західна тенденція принижувати роль військово-морського флоту у сучасній війні. Імовірно, військово-морські сили відіграють другорядну або навіть третьорядну роль, порівняно з сухопутними та повітряними силами у досягненні вирішальної перемоги. Проте морські загрози та використання військово-морських сил для виконання стратегічних завдань фактично зростають. Незнання неспроможне звільнити спостерігачів від нездатності враховувати ці факти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" Олександр Мусієнко

Українські ракети, дрони та рейдові групи не раз завдавали ударів по російським військово-морським об'єктам, завдаючи шкоди кораблям, об'єктам ремонту та сухому доку, системам ППО та аеродромам. Недавно Україна завдала удару по штабу Чорноморського флоту в Севастополі, внаслідок чого загинув його командир і багато старших офіцерів. Українські сили також робили рейди на узбережжі Криму, повертаючи нафтові установки, раніше захоплені Росією. Це не операції для медіа, як стверджують критики.

Більше того, вони підкреслюють провал московської військово-морської стратегії і протиповітряної оборони РФ. Але що ще важливіше, враховуючи наступальні успіхи, досягнуті без достатньої авіації, вони підкреслюють реальність, що значно розходиться з ймовірно реалістичним описом війни. Розкривають стратегічну розвідку України у координації військових операцій відповідно до її наявних можливостей, економічних та політичних цілей.

Кінцева мета України - вигнати Росію з Криму або заблокувати його

Кінцева мета України - вигнати Росію з Криму або розкрити свої можливості щодо його блокади, задушити економічно, завдати ракетних, повітряних чи морських ударів по ньому або обірвати забезпечення матеріально-технічної підтримки російської армії.

Ці операції заслуговують на продовження широкомасштабної європейської підтримки. Також підтримка Заходом прориву незаконної блокади українського експорту зерна є життєво важливою для підтримки економіки України, що теж лежить в основі військових зусиль Києва.

Тому, щоб дати відсіч заявам Москви про виняткове домінування над Чорним морем і блокадою, НАТО має вийти за межі поточних зусиль та допомогти знайти альтернативи для забезпечення безпеки київського експорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Хоча експорт через балканські країни, такі як Греція, Румунія, можливо, Болгарія і навіть Хорватія, необхідний для запобігання катастрофі в Україні. Також дуже важливо, щоб принципи свободи судноплавства та Договір Монтре (конвенція, яка дає Туреччині право закривати протоки Босфор та Дарданелли для військових судів. Gazeta.ua) були дотримані, щоб Москва не могла знову діяти в очікуванні безкарності та імунітету від відплати.

Таким чином, я та інші, зокрема, колишній адмірал сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс, виступали на захист озброєних конвоїв НАТО з суто оборонними правилами ведення бойових дій з супроводу українських та інших міжнародних комерційних суден через Чорне море.

Розвідувальні літаки Великої Британії охороняють судна з зерном, що перетинають Чорне море, щоб стримати російські атаки

Більш того, Рене Кофод-Олсен, гендиректор V. group, найбільшої у світі компанії з управління судноплавством, виступає за втручання НАТО в цьому напрямку через глобальну потребу безпечного імпорту продовольства. Ці ескорти включатимуть засоби авіації, ППО, розвідки та зв'язки НАТО у прибережних державах для дотримання правил Договору Монтре, що стосуються комерційних судів. Наприклад, розвідувальні літаки Королівських ВПС Великої Британії зараз охороняють судна з зерном, що перетинають Чорне море, щоб стримати російські атаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Тим не менш, ще багато чого слід зробити. Нам необхідно зрозуміти, що військово-морська війна глибоко пов'язана з веденням сухопутної війни. Зв'язок між необхідністю прориву блокади та забезпеченням економічної стійкості України давно очевидний для зовнішніх спостерігачів. І це розуміння має стати зрозумілим для політиків у Вашингтоні. Якщо блокаду вдасться прорвати і Україні дадуть зброю, необхідну для ведення сухопутних і морських операцій, вона набуде сили, щоб зробити російську окупацію Криму нестійкою.

Це довга війна, і жодна зі сторін не вестиме переговори. Рішучість України вижити і перемогти стикається з усвідомленням Путіним того, що переговори спричиняють тривалу загрозу його владі

Морські успіхи України вже послабили можливості Росії на Чорному морі, скоротили її військово-морські операції та зруйнували її колишню морську стратегію. Зрозуміло, що набагато більше потрібно буде зробити за місяці, а то й роки. Це вже довга війна, і, незважаючи на реалістичні аргументи, жодна зі сторін не вестиме переговори. Рішучість України вижити і перемогти тут стикається з усвідомленням Володимиром Путіним того, що переговори спричиняють тривалу загрозу його владі.

Тому маємо будувати нашу довгострокову підтримку та стратегію на тому факті, що у наших життєвих інтересах та наших союзниках важливо, щоб Україна виграла війну, і на доведених фактах показати, що вона може сформулювати та реалізувати переможну стратегію. Якщо підтримка Заходу буде зменшена або надана без достатньої стратегічної мети, то, як сказав Конгресу президент Володимир Зеленський, "ми програємо війну". І це нестерпний результат.

Переклад Gazeta.ua