МВФ повідомив, чи допоможе покривати видатки України на війну та мобілізацію

Україна повинна генерувати внутрішні надходження через збільшення бюджетних видатків

Директор Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду Альфред Кеммер очікує, що Україна зможе забезпечити власні надходження, якщо бюджетні видатки для воєнних та мобілізації зростуть. Про це він розповів у інтерв'ю «Голосу Америки».

Кеммер наголосив, що підтримка МВФ зосереджена на роботі уряду та соціальних зобов'язаннях, а не на військовій сфері.

Сподівання на зміцнення економіки та додаткові податкові надходження

«Ми очікуємо, що українська економіка зміцниться, а структурні реформи та краще управління забезпечать додаткові податкові надходження», - сказав Кеммер.

Кеммер підтримує бюджет у цілому та зосереджується на соціальних видатках. Фонд допомагає уряду виплачувати зарплати, пенсії, оплачувати освіту та захистити вразливі верстви населення.

Необхідність кращого управління для генерації додаткових надходжень

За словами Кеммера, у разі додаткових бюджетних видатків через війну, краще управління та виконання Національної стратегії доходів допоможуть генерувати додаткові надходження.

Ця стратегія дозволить отримати більше надходжень до бюджету та підтримати витрати. Кеммер також зазначив, що для будівництва сучасної держави необхідні інвестиції та сприятливе середовище для приватного сектору.

Україна шукає зустрічі з міжнародними донорами

Екстреної зустрічі з міжнародними донорами просить прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, оскільки країна стикається з великою невизначеністю стосовно свого бюджету на 2024 рік.

За 11 місяців 2023 року витрати держбюджету на сектор безпеки і оборони склали 1,56 трлн грн.