Нацбанк розширив перелік ознак підозрілих валютних операцій

Нацбанк розширив перелік ознак, за яких банки можуть відмовити у проведенні валютних операцій

Національний банк України прийняв постанову, в якій розширив перелік ознак, за яких банки мають право відмовити у проведенні валютної операції. Зокрема, додано нову ознаку - зміни або додаткові умови до зовнішньоекономічних договорів із збільшенням строків поставки товарів. Іншими словами, якщо контрагент-нерезидент змінює умови договору шляхом збільшення строків поставки, банк може відмовити в проведенні валютної операції.

Також Нацбанк додав ще два нових індикатори: перевищення граничних строків за розрахунками за експортно-імпортними операціями у сумі від 8 млн грн і фіксація протягом року неодноразових платежів від контрагента-нерезидента на користь клієнтів банку понад 50% передоплати за операціями імпорту товарів.

Чинними залишаються фактори, які викликають підозру

Основні ознаки, за яких банки можуть відмовити в проведенні валютної операції, залишаються незмінними. Це порушення строків розрахунків за експортно-імпортними операціями товарів, створення заплутаних або штучних умов здійснення платежів та наявність законодавчих обмежень щодо ввезення товарів на територію України.

Банки зобов'язані реагувати на перевищення ліміту фінансових операцій

На початку осені Національний банк України ввів нові вимоги щодо банківського фінансового моніторингу. Тепер банки повинні реагувати на випадки, коли клієнти перевищують максимальну суму фінансових операцій.

Через стійкість банків виникла загроза втрати капіталу

Оцінка стійкості банків, проведена Національним банком України, показала, що п'ять банків мають проблеми, з яких три стоять перед ризиком повної втрати капіталу. Для того, щоб уникнути цього, вони повинні поповнити капітал або вжити інші заходи до квітня 2026 року.