Надмірне регулювання енергосектору негативно впливає на галузь, – Український інститут майбутнього

Аналітик Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп заявив, що надмірне регулювання та вплив держави на енергетику негативно впливають на галузь. Він підкреслив, що Україна повинна відповідати європейській моделі українських енергетичних ринків, оскільки не може бути частиною європейського ринку з різним регулюванням. Україна має запровадити такі самі правила, які діють в Європі. 

«У нас відбувається надмірний вплив держави на енергетичний сектор. У нас надмірне регулювання, з одного боку, і надмірна частка держави, як власника енергетичних активів», – зазначив Прокіп.

Експерт стверджує, що це призводить до перекосів в енергетиці і ні до чого доброго не призводить. Тому Україні необхідно запровадити європейське регулювання. Прокіп закликав до регулювання без підтримки і субсидій, які приводять до багатомільярдних боргів в газовому та електроенергетичному секторах.

Раніше Секретаріат Енергетичного співтовариства також вказував на занадто велику частку державних компаній в українському енергетичному секторі.