Найбільше українців: у Словаччині зросла кількість робітників-іноземців

Найбільше українців: у Словаччині зросла кількість робітників-іноземців

У Словаччині зростає кількість працюючих іноземців

Кількість працюючих іноземців в Словаччині зросла на 12% за рік. Про це повідомляє видання Trend з посиланням на дані Міністерства праці країни.

— У Словаччині в період стабільно низького безробіття та після того, як тисячі людей достроково вийшли на пенсію, кількість працевлаштованих іноземців продовжує зростати, — пише видання.

За даними, на кінець квітня 2024 року в Словаччині офіційно працевлаштовано понад 105 тис. іноземців, з яких найбільшу кількість становлять громадяни України - понад 41 тис. Наступні місця займають Сербія та Румунія. Серед країн ЄС найбільше іноземних робітників у Словаччині представлено чехами та угорцями.

Міністерство праці Словаччини також зазначило, що після пандемії коронавірусу співвідношення між іноземцями з країн ЄС та третіх країн значно змінилося. У 2019 році вони становили приблизно однакову частину, але на початку 2024 року іноземці з третіх країн складали майже 70% від загальної кількості працівників.

— Роботодавці у Словаччині вже довгий час відзначають брак кваліфікованої робочої сили. За їхніми словами, ситуацію на ринку праці ускладнив достроковий вихід тисяч людей на пенсію, — йдеться у публікації.

Нагадаємо, що Словаччина прийняла значну кількість біженців з України. До цього українці складали більшість іноземних робітників. У квітні 2024 року рівень безробіття в Словаччині становив лише 5,96%. Міністерство праці країни зареєструвало близько 166 тис. безробітних і понад 87 тис. вакансій.

Також варто зазначити, що Управління Верховного комісара ООН у справах біженців обіцяє нову матеріальну допомогу українським біженцям у Словаччині, спрямовану на особливо вразливі категорії, які потребують підтримки. Ця ініціатива реалізується спільно з ООН та ЮНІСЕФ.

Читайте також: