Навчання у школах Чехії: які зміни чекають на українских дітей

Вступ у чеські середні школи стане простішим за допомогою онлайн-заявки

У загальноосвітніх чеських школах навчаються біженці з числа більше 37 тис. дітей. Для тих, хто переходитиме в середні класи, запроваджують нову процедуру подачі документів.

З 1 січня 2024 року в Чехії буде чинний новий закон про вступ до середніх шкіл. Заявку на навчання можна буде подати онлайн або особисто.

Для того, щоб подати заявку на вступ онлайн, у батьків дитини має бути електронна ідентифікація. Простішим варіантом є банківська ID, яку можна швидко зробити.

Онлайн-заявка має кілька переваг, таких як економія часу та грошей. Також у формі можна вибрати середню школу зі списку. Запрошення на іспит також надійде в електронному вигляді.

Подача заяв до середніх шкіл у Чехії проходить у два тури. До 30 листопада 2023 року приймали заяви на освітні напрямки з тестами на здібності. У другому турі заповнюють заявки тільки ті діти, які не були прийняті до жодної зі шкіл у першому турі.

Також з'явилися нові вимоги для продовження тимчасового захисту у Чехії до 2025 року. Українцям треба буде підтвердити місце проживання.

Після онлайн-реєстрації на продовження тимчасового захисту біженцям треба буде відвідати відділення Міністерства внутрішніх справ, щоб отримати нову візову наклейку.

Необхідні документи та підтвердження можна отримати від власників житла.