Не рубайте старі дерева: що означає головна заборона дня

За новим церковним календарем, восьмого жовтня, вшановують Пелагію Антіохійську. Вона жила в III столітті в місті Антіохія. Пелагія була надзвичайно красивою жінкою, яка працювала танцівницею і вела вільний спосіб життя. Її навіть прозвали "маргаритою", що означає "перлина".

Одного разу, вона з'явилася на собор жепископів в Сирії, де присутній був єпископ Нонн. Він був вражений її красою і нехристиянським способом життя. Усю ніч він молився за Пелагію, і наступного дня вона прийшла до церкви. Після проповіді єпископа, дівчина вирішила хреститися. Вона роздала усе своє багатство вбогим і постриглася в ченці, перетворившись на юнака. Свята Пелагія провела все своє життя в чоловічому монастирі на Оливній горі до самої смерті. Її мощі зберігаються в Єрусалимі, в Оливній печері.

Згідно народних прикмет, які пов'язані з цим днем, якщо погода є хорошою, то така вона буде триматися ще три тижні. Якщо дме північний вітер, то чекає нас холодна зима, а якщо південний — тепла. Якщо ж дме західний вітер, то нас чекає сніжна зима. Якщо на деревах ще не опали листя, це означає, що зима прийде нескоро.

За народним календарем, в цей день також святкують Палашку, Ознобицю і Починки. Завершається літо, і тому люди збирають літні речі і приносять зимовий одяг. Важливо не залишити дірок у кишенях, інакше гроші підуть з дому.

Заборонено байдикувати і лінуватися, говорити безглузді розмови і плітки. Також категорично не можна скандалізувати, розповідати лайки і погані сни до заходу сонця, адже вони збудуться. Існує особлива заборона — не можна рубати старі дерева, оскільки в них живуть душі померлих, і це приносить їм страждання. Якщо зрубати таке дерево, то весь рік будеш мучитися від болю в суглобах.

Святий Пелагій молиться за спасіння тих, хто веде неправедний спосіб життя, і просять його наставити на істинний шлях п'яниць і наркоманів. Також його просять у важких хворобах і приймати рішення в складних ситуаціях.

Цього дня українці достають зимовий одяг і ховають літні речі до наступного року. Вся законсервована їжа і заготовки також заносяться у комори і підвали.

Сьогодні мають іменини Таїсія, Тетяна, Петро, Віктор, Микола, Володимир, Іван, Дмитро, Павло і Василь.

Цього року українці святкуватимуть Різдво Христове 25 грудня. Це нова дата за новим церковним календарем, який було запроваджено з першого вересня. Перед Різдвом починається Різдвяний піст, який триває 40 днів. Він дозволяє очистити душу і тіло перед святом Різдва Христового. Під час цього посту, дозволяється їсти овочі, фрукти, каші, гриби, бобові, іноді рибу. Але заборонено вживати м'ясо, яйця, моло чні продукти, сир і вершкове масло.