Німеччина визнала проблеми із найбільшим центром розміщення українських біженців у Берліні

Українські біженці, що знаходяться у центрі розміщення в берлінському аеропорту "Тегель", перебувають у жахливих умовах, заявили німецькі політики та експерти. Ця проблема розглядалася під час дискусії, організованою двома фракціями Сенату Берліна - "Зеленими" та партією Лівих.

"Треба визнати, що "Тегель" наразі є не центром реєстрації, а місцем, де місяцями живуть люди. Там мають бути створені принаймні мінімальні умови", - заявила голова фракції "Зелених" у Сенаті Беттіна Яраш.

Анне Гельм, голова фракції Лівих, підкреслила, що не може бути так, щоб у Берліні був цілий клас людей, які просто отримують прихисток без можливості належно жити. Вона закликала створити перспективи для цих людей.

Учасники дискусії рекомендували закрити центр у "Тегелі" та розмістити біженців у децентралізованих локаціях. Поки цього не станеться, треба покращити умови перебування у центрі.

Спочатку у "Тегелі" був організований лише центр реєстрації біженців з України. Проте згодом він став постійним житлом для тисяч людей без нормальних санітарних умов. Ще одна проблема полягає у тому, що не всі діти та підлітки мають можливість ходити до школи, і до центру не мають доступу правозахисні та консультативні організації.

Сенат Берліна планує продовжити використання пункту розміщення у "Тегелі" до кінця 2025 року та збільшити кількість ліжок. Проте демократична опозиція планує запобігти цьому.

Крім того, у кількох районах Берліна також планується будівництво центрів для біженців на понад 6 тисяч місць.

Згідно з висловленими раніше даними, Німеччина щорічно витрачає мінімум €20 млрд на утримання українських біженців, що ставить питання про виділення коштів на інші потреби країни, такі як освіта і розвиток технологій.