Нова ракета, запущена КНДР, могла б долетіти до США – віце-міністр оборони Японії

За даними Міністерства оборони Японії, близько 8:24 ранку 18 грудня міжконтинентальна балістична ракета була випущена на північний схід з околиць Пхеньяна, столиці Північної Кореї. Про це повідомляє ресурс NHK.

Запущена КНДР міжконтинентальна балістична ракета перебувала в польоті 73 хвилини, заявив парламентський віце-міністр оборони Японії Сінго Міяке. Він додав, що за цей час ракета подолала дистанцію в 1 тис. км при максимальній висоті польоту в 6 тис. км. Зазначивши, що при запуску звичайною траєкторією її дальність може перевищити 15 тис. км, тобто покрити всю територію США.

«Це перший випадок з липня, коли Північна Корея здійснила запуск балістичної ракети класу ICBM, і Міністерство оборони аналізує мету запуску та продовжує спостереження та моніторинг ракети. «Залежно від ваги боєголовки дальність може перевищувати 15 тис. км», - зазначив Міяке.

Раніше КНДР запустила балістичну ракету у бік Японії. У японському Міністерстві оборони заявили, що об'єкт продовжував політ понад 12 хвилин після запуску, що є доказом великої дальності. Згідно з їхніми словами, це вже другий пуск з боку КНДР за останню добу, причому приблизно на день раніше Пхеньян здійснив запуск ракети, яка пролетіла близько 400 км при максимальній висоті польоту 50 км, після чого впала в Японське море на схід від Корейського півострова.

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда повідомив, що наразі немає повідомлень про збитки, але влада чекає детального звіту про інцидент. Після отримання звіту буде скликано національну раду безпеки щодо подальших кроків.

Раніше Північна Корея заявила про успішний запуск балістичної ракети з супутником-шпигуном на борту. Згідно з повідомленням державного інформаційного агентства Північної Кореї, супутник «Маліген-1» був виведений на орбіту за допомогою ракети «Чолліма-1», яка була запущена з космодрому Сохе.

Зазначається, що лідер КНДР Кім Чен Ин особисто спостерігав за цим запуском. Крім того, Північна Корея оголосила про плани космічного агентства надсилати ще декілька супутників-шпигунів для подальшого спостереження над Південною Кореєю та іншими регіонами.