Новий глава комітету зі свободи слова засудив поведінку депутата Гончаренка у парламенті

Народний депутат Олексій Гончаренко з команди "Європейська солідарність" порушує правила, коли знімає трансляції засідань Верховної Ради в TikTok. Про це повідомив новий глава комітету зі свободи слова Ярослав Юрчишин в інтерв'ю "Главкому".

Наразі Гончаренко оперативно подає новини з Верховної Ради у своєму Telegram-каналі та на Facebook, повідомляючи своїх підписників про прийняття рішень народними обранцями.

"Формально Олексій порушує правила. Рада ухвалила постанову (постанова № 7739 забороняє на час воєнного стану в Україні транслювати онлайн засідання Верховної Ради - "Главком"), проти якої він голосував і, мабуть, вважає, що її не потрібно виконувати. Теоретично за це можна притягнути до відповідальності або дисциплінувати через регламентний комітет. Але це можна оскаржити і виграти", - заявив глава парламентського комітету.

За словами Юрчишина, на початку повномасштабного вторгнення телеканал "Рада" мав ексклюзивний доступ до інформації, якої не було в інших телеканалах. Народний депутат заявив, що планує покращити їхній контент у співпраці з редакцією телеканалу.

Глава комітету зі свободи слова зазначає, що все більше людей йдуть читати інформацію в соцмережі замість офіційних джерел комунікації.

"Це почалося ще до повномасштабного вторгнення, але зараз потік просто шалений, і це формує багато викликів. Якщо телеграм-канал або акаунт у TikTok хоче бути анонімним - його інформацію верифікувати фактично неможливо. Не здивуюсь, якщо із розвитком штучного інтелекту з'являться віртуальні діячі, яких не існуватиме в реальності", - зазначив він.

Однак згідно з Юрчишиним, Україна не потребує вводити обмеження чи цензуру на поширення інформації.

"Цензура - це програш. Цензурою діють неефективні держави, які не можуть налагодити партнерські стосунки. Але у нас діє воєнний стан, тому повинна бути зважена інформаційна безпекова політика. Я хочу, щоб журналістам в Україні працювалося значно легше, і я буду сприяти тому, щоб була більш ефективна комунікація з військовими. Пояснювати їм, що у нас два вибори - або ми будемо розповідати про їхній героїзм, або росіяни будуть вигадувати про наші злочини", - пояснив він.

На згадку, Верховна Рада України обрала головою Комітету з питань свободи слова представника фракції "Голос" Ярослава Юрчишина.

Раніше Юрчишин висловив думку, що ефективність національного телемарафону ставиться під сумнів.

Також він закликав журналістів не дегуманізувати народних депутатів та не перебільшувати їхній побут, роблячи з цього новини.

За словами голови комітету з питань свободи слова, його першими кроками на посаді буде зустріч з об'єднаннями журналістів, перезапуск Експертної ради та підготовка кроків спільно з журналістськими середовищами на кількох напрямках.