Новий президент Аргентини розіграв свою останню депутатську зарплату

Аргентинський президент Хав'єр Мілей розіграв останню зарплату, отриману як народний депутат, під час прямої відеотрансляції в Instagram. Він продемонстрував свій офіс і похвалився атрибутами президента, провівши розіграш 2,1 млн аргентинських песо. Жартома він зазначив, що це останній розіграш його депутатської зарплати, оскільки він знайшов нову роботу.

Жінка на ім'я Вероніка Гомес стала переможницею розіграшу. Усю церемонію контролював нотаріус в президентському офісі.

Під час своєї кампанії на посаду депутата два роки тому Мілей обіцяв розіграти свою щомісячну зарплату, щоб відділити себе від політичного класу. Тепер, зайнявши посаду президента, він підтвердив своє слово і продовжує виконувати дану обіцянку.

Мілей, 53-річний економіст, став президентом Аргентини два роки після вступу в політику. У своїх планах він передбачає проведення економічної шокової терапії, яка включає закриття центрального банку, відмову від використання національної валюти песо і скорочення видатків. Такі реформи, хоча й болючі, розгнівали виборців, які втомилися від економічної нестабільності.

Окрім цього, новий аргентинський лідер виступає проти легалізації абортів, критикує загальне статеве виховання та Папу Франциска, аргентинця за походженням, якого вважає пропагандистом комунізму.

Водночас Аргентині доведеться стикнутися з серйозними економічними викликами. Країна потерпає від мінусових валютних резервів на рівні $10 млрд та високої інфляції (143% щорічно) і збільшується рецесія. Також обмеження на рух капіталу впливає на обмінний курс.

Аргентина вже десятиліттями пройшла через цикли економічних коливань, що призвело до надруковування грошей для фінансування дефіциту і, відповідно, до зростання інфляції та послаблення національної валюти песо. Останніми роками ситуація ще більше погіршилася через серйозну посуху, яка пошкодила основні врожаї країни - сою і кукурудзу.

Також варто зазначити, що радником президента Мілей є особа з татуюванням російською мовою на руці. Татуювання взяте з книги "Російська кримінальна енциклопедія татуювань" і має певну символіку.