«Новини» за гроші: скільки в 2024 році громадам Харківщини коштує самореклама місцевої влади

Використання бюджетних коштів на "висвітлення діяльності влади"

Умови війни вимагають максимально ефективного використання наявних бюджетних ресурсів. Але в Україні, зокрема на Харківщині, продовжують виділятися кошти на таємні цілі, які стосуються "висвітлення діяльності місцевої влади". Це фактично є саморекламою можновладців за рахунок бюджету. Аналітичний центр "Обсерваторія демократії" дослідив такі марнотратні закупівлі на Харківщині у 2024 році.

50 мільйонів на "джинсу" в Харкові

Згідно з дослідженням "Bihus.Info" на прикладі декількох областей, витрачання бюджетних коштів на "висвітлення діяльності влади" залишається поширеною практикою навіть на третій рік війни. Це стосується як "прифронтових", так і "тилових" регіонів. У Харківщині ми уже раніше звертали увагу на такі недоречні витрати. Місцева влада здійснила певні зрушення на рівні обласної влади, але на рівні громад проблема залишається. Місцеві очільники продовжують витрачати кошти на рекламу в ЗМІ. Два основних механізми цього - фінансування комунальних медіа і тендери на "висвітлення діяльності" для приватних ЗМІ. Обидва ці механізми функціонують у Харкові.

У міському бюджеті Харкова на 2024 рік передбачено фінансування двох цільових програм - "Програми висвітлення діяльності Харківської міської ради та її виконавчих органів на 2019-2025 роки" та "Програми підтримки комунального підприємства 'Інфосіті' Харківської міської ради на 2019-2025 роки". Заплановані річні витрати по першій програмі складають 29,2 млн. грн., по другій - 20,9 млн. грн.

Протягом перших трьох місяців 2024 року міська рада уже почала здійснювати ці витрати. Було укладено угоду на просування інформаційних матеріалів про роботу ради на радіо та телебаченні. Також проведено тендери на рекламу в місцевих онлайн-медіа. На даний момент оголошено ще одну закупівлю послуги з реклами мерії в інтернет-ЗМІ з акцентом на діяльність з питань взаємодії зі Збройними силами України.

Крім закупівель, "висвітленням діяльності" місцевої влади у Харкові займається комунальне підприємство "Інфосіті". У цьому медіа працює 60 співробітників, а його директор отримує майже 1 млн. грн. зарплати за рік. Для порівняння, мера Харкова у Telegram підписані 82 тисячі підписників.

Ця ситуація також характерна для інших громад Харківщини. Наприклад, у Лозовій передбачено фінансування двох цільових програм на "висвітлення діяльності". У Чугуєві та Краснограді також продовжують утримувати комунальні ЗМІ. Загалом, за перші три місяці 2024 року в системі "Prozorro" є 30 повідомлень про укладені договори на "висвітлення діяльності" в Харківській області.

Висновок полягає в тому, що сумарні річні витрати на саморекламу місцевої влади в Харкові складають близько 50 мільйонів гривень. Ці кошти могли бути використані більш корисно, наприклад, на потреби громади чи підтримку інфраструктури. Аморально витрачати гроші платників податків на таку рекламу в умовах війни.

Примітка: Цей матеріал створено в рамках проекту "Promoting Citizen Oversight and Engagement in Local Political Processes" за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Думки, висловлені у публікації, є відповідальністю Аналітичного центру "Обсерваторія демократії".