ОБСЄ пояснила, чому не виключає Росію з організації

У результаті засідання Ради міністрів ОБСЄ, глава МЗС Північної Македонії Буяр Османі заявив, що дискусія про виключення Росії з ОБСЄ вичерпана.

Організація провела дебати на тему виключення Росії з міжнародного союзу через порушення основних принципів та зобов'язань. Проте, сьогодні немає достатніх юридичних і політичних підстав для такого кроку, заявив Османі.

Пояснюючи причину неможливості застосувати принцип "консенсусу мінус один", який дозволяє ухвалювати рішення за голосами більшості країн-учасниць, Османі вказав на відсутність політичної волі.

Глава дипломатії Північної Македонії нагадав про випадок у 1992 році, коли Югославію було виключено за масова порушення прав людини. Однак сьогоднішня ситуація відрізняється, оскільки у ОБСЄ існують різні погляди на даний питання, заявив Османі. Країни-учасниці вважають, що ОБСЄ створена для діалогу між різними державами з різними поглядами.

Він також зауважив, що ОБСЄ ніколи не була організацією, де країни мають однакові погляди і думки.

Внаслідок блокування роботи ОБСЄ з боку Росії, інші держави змушені були зробити уступки та обрати Мальту для головування в Організації на 2024 рік, як інше рішення не могло бути прийняте через вето Росії та Білорусі.

На саміті ОБСЄ в Північній Македонії, під час виступу міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, деякі делегати покинули зал.