Один із Нобелівських лауреатів віддасть свою винагороду українцям, постраждалим від війни

Угорський вчений Ференц Краус, який отримав Нобелівську премію з фізики, вирішив передати свою грошову винагороду на допомогу українцям, які постраждали від війни. Разом із колегами - П'єром Агостіні та Анн Н'ює - вони отримали загалом 11 млн шведських крон, що дорівнює приблизно 947 тис. Краус збирається передати отримані кошти організації "Наука для людей", створеній для допомоги українцям, які страждають від російської агресії.

На сайті цієї організації зазначається, що вона надає допомогу дітям, які були змушені покинути свої домівки на сході України та переїхати на захід країни. Одна з головних цілей - підтримка шкіл в Україні. Серед вже реалізованих проєктів ініціативи - будівництво нової інфраструктури для початкової школи в одному з Закарпатських сіл, де живуть внутрішньо переміщені особи.

Крім того, Краус раніше вже передачав кошти з інших отриманих премій на підтримку української ініціативи та має намір зробити те саме із Нобелівською премією. Вчений з Угорщини здобув освіту в своїй країні, але наразі працює в Німеччині, маючи австрійське коріння.

Нобелівська премія - це одна з найважливіших міжнародних нагород, яку регулярно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи, або внесок у культуру та розвиток суспільства. Сума премії залежить від доходів Фонду Нобеля.

Зараз вже оголошені лауреати премій у галузі фізіології та медицини, хімії та літератури. Очікується, що 6 жовтня буде оголошений лауреат Нобелівської премії миру та 9 жовтня - премії Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля.