ООН перейнялася ставленням до російських окупантів в Україні. Новий скандальний звіт

Моніторингова місія ООН звітує про катування російських полонених

ООН стверджує, що російські військовополонені, які прибули на Україну, страждають від катувань в транзитних місцях після евакуації з поля бою. В УЗВКПЛ був опублікований звіт, де зазначено, що восьмеро полонених стверджують про утримання в підвалах приватних будинків в Харківській області. Крім того, тринадцять російських військовослужбовців заявили про биття та симуляцію страт під час допитів.

Україна надала Місії ООН повний доступ до офіційних пунктів інтернування, де трималися російські полонені. Моніторингова місія опитала 44 військовополонених у Дніпрі та інших областях країни, які надали достовірну інформацію про катування та жорстоке поводження після евакуації з поля бою.

Окрім цього, Місія ООН зафіксувала страту 32 українських воїнів, які були у полоні російських окупантів. Вона підкреслює, що РФ продовжує застосовувати практику тортур, жорстокого поводження та смертей у полоні, утримання під вартою без зв'язку із зовнішнім світом, насильницьких зникнень та жахливих умов уtримання.

Табір для російських військовополонених на Львівщині

Перший табір для військовополонених, які прибули з Росії, був створений на Львівщині в травні 2022 року. Україна надала полоненим кімнати для відпочинку, їдальню, душ, бібліотеку, спортивний майданчик та шпиталь. Умови праці російських військовополонених не схожі на умови в тюрмі, але їх трудовий день триває вісім годин. Кожен полонений отримує 10 гривень на день, які вони можуть витратити у магазині, що знаходиться в таборі.

Суд над військовослужбовцями російського полку "Азов" проходить у Ростові-на-Дону. ООН закликає запропонувати доступ до всіх полонених та в'язнів.