Опір Лукашенка зусиллям Кремля поглинути Білорусь слабшає – ISW

За даними американського Інституту вивчення війни (ISW), Кремль продовжує свою стратегічну спробу поглинути Білорусь через Союзну державу. У листопаді Росія і Білорусь домовилися про новий пакет інтеграційних заходів на 2024-2026 роки, який спрямований на активізацію зусиль Кремля щодо поглинання Білорусі. Очікується, що президент Росії Володимир Путін і президент Білорусі Олександр Лукашенко підпишуть цей пакет під час засідання Вищої державної ради Союзної держави, яке можливо відбудеться у 2024 році.

За словами ISW, Лукашенко раніше чинив опір інтеграції Білорусі до Союзної держави, але останні події, включаючи смерть фінансиста "Вагнера" Євгена Пригожина і зрив угоди між Путіним, Пригожиным і Лукашенком, яка дозволила "Вагнеру" знайти притулок у Білорусі, ймовірно, погіршили здатність Лукашенка протистояти інтеграції в Союзну державу, зазначають аналітики.

Лукашенко заявив, що він є гарантом білоруської державності і виразив надію, що молоді лідери зможуть "врятувати країну" на майбутніх виборах. Крім того, Лукашенко планує здійснити поїздки до країн Африки та Близького Сходу.