Папа у великодньому посланні звернувся із несподіваним закликом до України та Росії

Папа у великодньому посланні звернувся із несподіваним закликом до України та Росії

Папа Римський закликав до миру та обміну полоненими між Росією та Україною

Цієї неділі, 31 березня, коли католики святкують Великдень, Папа Римський Франциск промовив до міста та світу. У своїй великодній промові, яка була опублікована на офіційному сайті Ватикану, Папа згадав про Україну.

У своїй промові Франциск зазначив, що в світі існують великі проблеми, такі як війна, гуманітарні кризи, порушення прав людини та торгівля людьми. Він висловив свої побажання миру для України та інших регіонів світу, які страждають від конфліктів.

Мої думки передусім линуть до жертв численних конфліктів, що тривають у світі, починаючи від війни в Ізраїлі та Палестині, а також в Україні. Нехай же Воскреслий Христос відкриє дорогу миру для стражденного населення цих регіонів - сказав Папа.

Понтифік викликав Росію та Україну провести обмін полоненими за схемою "всіх на всіх".

Закликаючи до пошани принципів міжнародного права, висловлюю побажання про загальний обмін усіма полоненими між Росією та Україною: всіх на всіх - заявив Папа.

Франциск також закликав забезпечити можливість доступу гуманітарної допомоги до Гази та звільнити заручників, захоплених ХАМАСом. Він наголосив, що війна завжди є абсурдом і поразкою, і закликав брати руки один до одного та відкривати свої серця для миру.

У промові Папа згадав також про війни та кризи в інших країнах світу, таких як Сирія, Ліван, Західні Балкани, Вірменія, Азербайджан, Гаїті, М'янма, Судан, Ківу в Демократичній Республіці Конго та Кабо-Дельґадо в Мозамбіку.

Нехай же Воскреслий Христос відкриє шлях надії для людей, які страждають від насильства, конфліктів, продовольчої незахищеності, а також від наслідків зміни клімату. Нехай же Господь дарує розраду жертвам будь-яких форм тероризму. Молімося за тих, хто втратив життя, і вимолюймо каяття та навернення виконавців цих злочинів - наголосив глава католицької церкви.

Раніше Папа Франциск закликав до миру та переговорів у російсько-українській війні. Він наголосив на необхідності домовлятися, коли справи йдуть погано, і використав термін "білий прапор" для позначення припинення бойових дій.

Міністерство закордонних справ України викликало Апостольського нунція в Україні через суперечливі заяви Папи Римського про російсько-українську війну. Пресслужба Ватикану пояснила, що Папа закликає до переговорів та припинення вогню, а не до капітуляції України.

Читайте також: