Паводки в Росії можуть спричинити епідемію сибірської виразки: еколог б'є на сполох

Повені в Росії посилюють небезпеку затоплення скотомогильників та нелегальних звалищ відходів

Недавні повені в Росії, зокрема в Орську та Оренбурзі, призвели до затоплення міст та сіл. Проте ці негоди можуть мати далекосяжні наслідки, оскільки затоплюються скотомогильники та нелегальні звалища, де знаходяться небезпечні відходи. Еколог Республіки Башкиристан Олександр Веселов попереджає про ризик біологічного забруднення і навіть виникнення епідемій.

Олександр Веселов зазначає, що поширення повеней на території Росії буде загрожувати затопленням скотомогильників, яких, за його словами, є кілька сотень лише в Башкирії. Раніше скотину, заражену небезпечними захворюваннями, ховали в найближчому лісі без будь-якого контролю, але ці небезпечні штами залишилися у землі і можуть викликати біологічне забруднення у разі затоплення.

Окрім цього, небезпечними є й несанкціоновані звалища промислових відходів, які закопують замість ліквідації за правилами. Затоплення таких звалищ може призвести до забруднення води та загрози для здоров'я людей. Веселов також зауважує проблему водопостачання в російських селах, де воду вживають з колодязів, що можуть бути забруднені через поховання, старі сільські звалища та кладовища.

«Раніше за кожного великого села був тваринницький комплекс. Скотину, заражену ящуром та іншими небезпечними захворюваннями, як правило, ховали тут же, у найближчому лісі. Не було жодного контролю. Але ці небезпечні штами нікуди не поділися, вони лежать там у землі і чекають свого часу. У зв'язку з чим є великий ризик біологічного забруднення, виникнення навіть епідемії», - наголошує Олександр Веселов.

Висновок експерта полягає в тому, що стан води та ґрунту в Росії стає все гіршим, а наслідки від майбутніх повеней лише посилюватимуться.

Зараз рівень води в річці Урал в Оренбурзі перетнув критичну позначку, і ще прогнозується підвищення рівня води. Повені загрожують також Курганській та Тюменській областям.