Переїзд до Німеччини: скільки коштуватиме оренда житла

У Німеччині вартість проживання визначається переважно витратами на житло. Оренда квартир - основна стаття витрат для всіх у цій країні.

За даними Numbeo, щомісячна оренда має такі середні ціни:

  • У центрі міста: 941 євро за однокімнатну квартиру.
  • За містом: 700 євро за квартиру з однією спальнею.
  • У комуналці: 450 євро за кімнату.

Проте великі міста, як Мюнхен і Берлін, мають вищі ціни на оренду.

Окрім цього, до орендної плати додаються рахунки за комунальні послуги, їх вартість складає близько 300 євро на місяць. Також доводиться самим підключати інтернет, що коштує ще 40 євро на місяць. Треба також враховувати обов'язковий внесок на громадське ТБ та радіо, який становить 18,36 євро щомісяця.

Для зняття квартири потрібно внести заставу - від 1 до 3 місячних орендних платежів. Це забезпечення для орендодавця у разі псування майна.

Квартири зазвичай здаються без меблів та побутової техніки. Хоча короткострокова оренда квартири з меблями стає все більш популярною, довгострокові варіанти переважно непомебльовані. Для обставлення житла можна скористатися магазином ІКЕА або сайтами вживаних товарів, а також купити меблі від попередніх орендарів.

Також можлива покупка квартири. Середні ціни в Німеччині такі:

  • У центрі міста: 6014 євро/кв. м, на 60 кв. м - 360 840 євро.
  • За містом: 5057 євро/кв. м, на 60 кв. м - 303 420 євро.

У престижних містах ціни будуть вищими. Для розрахунку можна скористатися іпотечним калькулятором Hypofriend.

Українці активно переїжджають до Німеччини з інших країн ЄС. Причини для цього є, і розгляд опцій з житлом - один з них.