ПФУ назвав суму виплати за нещасного випадку на виробництві

Розмір допомоги працівникам, які постраждали від нещасних випадків

Розмір одноразової допомоги працівникам, які постраждали від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, залежить від ступеня втрати професійної працездатності. Цю інформацію надали у ПФУ відповідаючи на запитання громадян. Рівень втрати працездатності встановлює медико-соціальна експертна комісія (МСЕК), враховуючи розрахунок семи мінімальних заробітних плат на день, коли настає право на страхову виплату.

Наприклад, якщо страховий випадок стався після 1 квітня 2024 року і втрата працездатності складає 100%, то сума виплати становитиме 56 000 грн. (8000 х 7).

У разі виявлення того, що травма або захворювання сталися з вини не тільки роботодавця, але й самого постраждалого через порушення ним норм охорони праці, розмір допомоги зменшується, але не більше як на 50%.

Гривні

Якщо потерпілому перший раз встановлюється сукупний ступінь втрати працездатності з кількох страхових випадків і виявляється його провина в одному з них, розмір допомоги розраховується окремо для кожного випадку. Зменшення застосовується до виплати тільки за випадком, де визнано провину самого працівника.

Якщо при подальших обстеженнях МСЕК зафіксує більший ступінь втрати працездатності з урахуванням інших професійних захворювань або травм, пов'язаних з роботою, розмір допомоги визначається відсотком збільшення порівняно з попереднім висновком, а також семи мінімальних зарплат на дату настання права на компенсацію.

Також варто зазначити, що іноді нещасні випадки на виробництві мають трагічні наслідки. У таких випадках, в Україні встановлено єдиний розмір допомоги на поховання.