Языковой вопрос и украино-российские отношения через призму "серебряного правила" по Нассиму Талебу

Українські соціальні мережі жваво обговорюють проблему, як читати книги - на українській чи російській мові. Велика кількість коментарів свідчить про актуальність цієї проблеми. Автор публікації зазначає, що самостійно вирішив не сперечатися і звернувся до книги Нассіма Талеба "Рисикуючи власною шкірою" для пошуку відповідей. Головна теза книги - серебряне правило перемагає золоте правило. Замість того, щоб вимагати, щоб інші люди змінювалися, ми маємо зосередитися на своїх власних справах. Тому активісти, які пропагують українську мову, мають переглянути свій підхід, враховуючи це правило. Автор закликає до більш гнучкого і включаючого підходу до мови. Ідеальний варіант полягає в тому, щоб не обмежуватися однією мовою, але надавати свободу кожному говорити будь-якою мовою, яку він вважає зручною. Таким чином, ми будемо дотримуватися серебряного правила, яке дає свободу і включеність.

Автор також звертає увагу на неефективність проведення агресивної кампанії по українізації та нав'язування української мови. Він зазначає, що такий підхід може лише викликати протистояння та відчуття оскорбленості. Ліпше було б зосередитися на серебряному правилі, яке дозволяє кожному говорити на мові, яку він зручно використовувати.

У майбутньому Україна повинна враховувати інтереси Росії та знаходити компромісні рішення. Росію не можна ігнорувати, але також не можна і віддавати велику вагу її бажанням. Україна повинна прагнути до миру та розвитку, шанувати інтереси кожної сторони, а не намагатися суперечити або переконувати.