Питання про нову мобілізацію у РФ може стати актуальним після березневих виборів Путіна

Я стараюся не забувати про свої попередні пости і повертатися до них з часом, щоб зрозуміти, що з написаного виправдалося, а що ні.

У середині вересня я написав пост про те, що мета Путіна полягає у досягненні листопада.

Сенс цього поста полягав у тому, що жовтень є останнім місяцем, коли можна було очікувати наступу на півдні.

Давайте глянемо, що в итоговому підсумку вийшло.

«Зараз у нас стоїть питання - достатньо чи недостатньо було прибито ворогів, щоб пройти другу лінію на Токмацькому напрямку стало простіше?»

Відповідь вже відома - недостатньо. Російські резерви, кинуті в бій, змогли зупинити просування. ЗСУ змогли досягти другої лінії, але не змогли пройти її.

«Теоретично в РФ є можливість промовити у жовтні-грудні, коли можна провести мобілізацію. Я не вірю в мобілізацію на початку 2024 року, оскільки заплановано церемонію привітання Путіна з обранням у березні».

Вони дотягли до листопада, тому не треба думати про масову мобілізацію до березня.

Власне кажучи, чув думку, що Путіну не цікава мобілізація, що вибори в РФ є декорацією і не важливо, як поводитися перед ними.

Скажу, що не треба недооцінювати роль ритуалів у авторитарних державах. У СРСР вибори ставили на мегарівень, хоча був лише один кандидат. При цьому народ змушували йти на ділянки.

Так само в сучасній Росії вибори Путіна є найважливішим ритуалом. Соціальні подачки зростають, проводяться урочисті заходи, все має бути грандіозно. Масова мобілізація - основний негатив війни для російського суспільства, і це не укладається в грандіозну картину.

«У Кремлі напевно ставлять завдання Шойгу та компанії яким-небудь коштом гальмувати просування ЗСУ до того моменту, коли поля і дороги стануть м'якшими. Вони б дуже хотіли, щоб у листопаді, як і рік тому, український наступ зупинився».

На жаль, саме так і сталося. Наступ формально ще не закінчено, але просуватися стало важче, і на напрямку Токмака не варто сподіватися на прорив.

Більше того, під час «кінця сезону» у Кремлі вирішили захопити Авдіївку. Вони не змогли влаштувати бліцкриг, і болючі спроби тривають вже другий місяць.

Все це коштує російській армії великі втрати, як в техніці, так і в особовому складі. Тому після президентських виборів у РФ питання про масову мобілізацію все одно може стати актуальним.

«Я часто писав, що на нашу користь грає спотворення інформації, яка надходить до Путіна».

Наразі це спотворення ще не вирішилося на нашу користь. Але воно може ще десь показати свою силу.

В нас залишається одна карта - дії ДРГ на херсонському лівобережжі. Я закликаю не робити з цього хайп, весною ми вже достатньо хайпували. Але треба залишатися уважними до цих подій.

В ідеальному світі, якби прилетів якийсь чорний лебідь у лютому, було б чудово. Путін опинився б в скрутному становищі - вибори наближаються, і треба щось робити. Але це поки що лише теоретична конструкція, яка ще не проглядається на полі бою.

Підсумок. Багато з наших сподівань не справдилися. Події 2023 року можна порівняти з бойовою нічию. Але попереду нас чекає 2024, в якому ми отримаємо відповіді на багато питань. Ці відповіді допоможуть чіткіше уявити майбутнє.